maandag 20 mei 2013

Wraak - Chelsea Cain

Niets geeft rechercheur Archie Sheridan meer rust dan de wetenschap dat de bloedmooie Gretchen Lowell veilig opgesloten zit in een psychiatrische kliniek. Haar schoonheid staat in schril contrast met de gruwelijke moorden die ze heeft gepleegd. Bovendien heeft ze Archies privéleven behoorlijk overhoopgehaald. Hij wil die periode nu voorgoed achter zich laten.
Archie stort zich op een nieuwe zaak. Aan een boom midden in het stadspark van Portland wordt het ontzielde lichaam van een man gevonden. Hij is gruwelijk gemarteld en de dader heeft geen enkel spoor achtergelaten.
Dan krijgt Archie een bericht dat hij niet naast zich neer kan leggen. Gretchen beweert dat ze meer weet over de moord in het park. Archie besluit haar op te zoeken, hoewel hij net bevrijd dacht te zijn uit haar ijzeren greep. Wat voor spelletje speelt ze deze keer?

***

Chelsea Cain heeft met Wraak een vijfde boek toegevoegd aan haar repertoire. Haar boeken spelen zich af in Portland in de staat Oregon aan de Westkust van Amerika en Archie Sheridan is in alle vijf haar rechercheur. De seriemoordenares Gretchen is ook nu weer van de partij en staat garant voor enkele bloederige en gruwelijke moordbeschrijvingen.
Het is altijd wel leuk om personages terug zien op te duiken in boeken en om ze te zien evolueren. Cain bouwt haar boeken steeds verder op daar waar de vorige geëindigd is en herhaalt daarom ook de gebeurtenissen van de vorige boeken. Zo kan een nieuwe lezer inpikken en voor de anderen is het een opfrissing. In dit boek is dit echter meteen het grote minpunt. 
Het boek begint onmiddellijk met een hernieuwde kennismaking met Archie en een probleem uit het vorige boek. Ook al heb je het gelezen, het is moeilijk om het te plaatsen. Een nieuw personage wordt geïntroduceerd en daarna zijn we op een plaats delict. Een nieuwe zaak dient zich aan en Archie stort zich erop. Daarna heeft de auteur echter heel veel tijd gewijd aan het oprakelen van de gebeurtenissen uit de vorige boeken, het nieuwe verhaal verdwijnt grotendeels naar de achtergrond. De eerste helft is daardoor bijna saai te noemen, het is er echt ver over. Daar komt nog bij dat ze vaak bepaalde uitdrukkingen herhaalt. Overbodig en storend. Het haalt elke spanning weg.
Gelukkig heeft de auteur het de tweede helft van het boek goed gemaakt en laat ze haar schrijverskunsten weer volop zien. Spanning, boeiende personages, een goed politioneel onderzoek en ook de psychologisch uitwerking is knap. Aan het einde komt Chelsea Cain nog verrassend uit de hoek en geeft ze meteen de aanzet voor een zesde thriller.
Eerder: Hartzeer, Hartendief, Genadeloos, Zondvloed 

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2012) - 328 blz. 
Oorspronkelijke titel: Kill You Twice - Vertaling: Mariëtte van Gelder

Geen opmerkingen: