zondag 4 augustus 2013

Getuige - Lars Kepler

De Birgittagården is een internaat voor jonge vrouwen met destructief gedrag. Op een donkere herfstnacht wordt een van de opgenomen meisjes vermoord in de separeerkamer. Ze wordt met beide handen voor haar gezicht gevonden op het bed. Niemand heeft iets gezien, maar een van de meisjes is spoorloos verdwenen.
Inspecteur Joona Linna reist af naar de Birgittagården en bevindt zich al snel midden in de meest raadselachtige moordzaak waarop hij ooit is gestuit. Als hij op zoek gaat naar de oplossing, worden er verwoestende krachten in werking gezet.
Kort na de gewelddadige moord begint een vrouw in Stockholm de tiplijn van de politie te bellen met informatie. Eerst vraagt ze geld voor haar inlichtingen, maar later verzoekt ze hen alleen maar te luisteren, steeds wanhopiger.

*****

Het schrijversduo Lars Kepler is met Getuige aan zijn derde boek toe. Na het tweede boek dat toch wat tegenviel, was ik niet van plan om snel nog een boek van hun te lezen. Als bij toeval zag ik Getuige liggen in de bib en nu ben ik heel erg blij dat ik het toch meegenomen heb. Van dit boek heb ik van in het begin tot het einde genoten.
Het is een spannend boek met vooral een goed doordachte plot. Tot aan het einde blijf je in het ongewisse en ondertussen komen de auteurs met verschillende verrassende wendingen en is er regelmatig wat actie te bespeuren. Het is zo'n boek dat echt heel erg vlot leest en waarin je steeds maar verder wil. Het is een dik boek maar er staat niet zo heel veel op een pagina, een compactere uitgave was zeker mogelijk geweest. Dit tussen haakjes gezegd zijnde.
Het enige minpuntje is misschien dat er regelmatig verwezen wordt naar het intern onderzoek dat naar Joona Linna loopt. Je weet totaal niet waar dit over gaat en is zodoende een storend element. Ook de gebeurtenissen rond zijn vrouw en dochter worden af en toe aangestipt. Het loopt wat verloren in het geheel van het verhaal. Helemaal aan het einde, wanneer het eigenlijke verhaal al is afgerond, wordt dit een ietsiepietse uitgelegd. Leggen de auteurs hier een basis voor een volgende boek? In dit boek past het alleszins niet.
Psychologische uittekening van de karakters heeft in dit boek geen prioriteit, meer nog, er is zo goed als geen psychologie in verwerkt en dit ondanks het thema, de opvang en begeleiding van beschadigde en soms zelfs gewelddadige, psychiatrische jongeren. Alles staat in functie van het verhaal en het onderzoek naar de moorden en daar is niks mis mee. 
Getuige is een verhaal dat staat als een huis. Een pluim, een dikke!
Eerder: Hypnose, Contract

Uitgeverij: De Bezige Bij (2012) - 544 blz.
Oorspronkelijke titel: Eldvittnet - Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten

Geen opmerkingen: