zaterdag 28 april 2018

De laatste mijl - David Baldacci

Nadat hij de afgelopen twintig jaar in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op zijn ouders, krijgt Melvin Mars plotseling te horen dat hij wordt vrijgelaten. Volkomen onverwacht heeft iemand een bekentenis afgelegd die hem vrijpleit. Desondanks blijft het onduidelijk wie de werkelijke moordenaar is, want wat als de afgelegde bekentenis vals is? Is Melvin dan toch de eigenlijke dader?
Amos Decker begint net te wennen aan zijn nieuwe baan bij de FBI wanneer hij leest over de zaak Melvin Mars. Hij raakt gefascineerd door de overeenkomsten die er zijn met de moord op zijn eigen gezin en begint zijn eigen onderzoek. Langzaam maar zeker komt hij dichter bij de afschuwelijke waarheid...

***

David Baldacci studeerde eerst Engels en geschiedenis en daarna rechten. Hij werkte als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. tot in 1996 zijn debuut uitkwam Het recht van de macht en hij zich fulltime aan het schrijven wijdde. Het boek werd immers een instant succes.
Na De geheugenman is dit het tweede boek in de serie met Amos Decker. Nog altijd een interessant personage. Bij toeval hoort hij over Melvin Mars. Zoals het betaamt in Amerikaanse films en boeken, krijgt Melvin Mars in de allerlaatste minuten voor zijn terechtstelling te horen dat iemand anders bekent heeft voor de moorden waar hij voor veroordeeld is. Het moet je maar overkomen, twintig jaar onterecht in de gevangenis zitten. Je vraagt je af hoe het toch zo fout kan lopen in het westerse gerechtsstelsel. 
Dan begint de zoektocht naar de werkelijke dader van de moorden. Baldacci heeft een schitterend plot gecomponeerd. Gestaag krijgt de lezer te lezen hoe het in elkaar zit en het blijkt zelfs nog verrassend te zijn. Het enige dat een opmerking waard is, is dat er wel heel erg veel geredeneerd wordt over het hoe, wat en waarom. 
Verder was het een vlot boek dat heel goed leest. Baldacci is en blijft een plezier om te lezen.
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim, Rechteloos, Onschuldig, De zesde man, Vergeten, Doelwit, De aanslag, De geheugenman, King & Maxwell, De schuldigen

Uitgeverij: A.W. Bruna (2016) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: The Last Mile
Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: