maandag 24 april 2017

Kleine zwarte leugens - Sharon Bolton

Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval - en twee kinderen komen om. Die van jou. Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om de vrouw die je leven kapot heeft gemaakt te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat je hebt verloren: je gezin, je toekomst, je gezond verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak onweerstaanbaar wordt?

*****

Sharon Bolton is geen onbekende meer in de thriller wereld. Haar plots verrassen vaak inhoudelijk en ook nu komt ze weer anders uit de hoek. Geen mysterieuze dingen ditmaal, geen actie of lugubere taferelen, maar wel een ingenieuze opgebouwde psychologische thriller. Helemaal iets anders dan we van haar gewoon zijn maar zeker niet minder geslaagd. Integendeel.
Al van de eerste bladzijde start Bolton met een quote die blijft hangen en het ergste doet vermoeden. De opbouw kan beginnen en dat heeft ze absoluut met verve gedaan. Ze heeft een originele truc gebruikt, het verhaal wordt vanuit drie hoofdpersonages verteld in drie delen. Chronologisch per deel met herneming van de tijdsspanne. Soms kom je deze manier van opbouw nog wel eens tegen maar niet vaak. Het komt hier de spanning absoluut ten goede. En zo bekijk je het verhaal ook vanuit verschillende gezichtspunten en begrijp je alles beter. De psychologische uitdieping van de karakters is hierdoor meer dan geslaagd. Je hebt een heel deel om je te concentreren op 1 persoon, geen onderbrekingen. Je helemaal inleven is geen probleem. 
De locatie roept herinneringen op. Wie herinnert zich niet de strijd tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië in 1982 om de Falklandeilanden. Je geheugen en historische kennis wordt weer eens opgefrist. En dan zijn er nog natuurlijke fenomenen die in dit boek aan bod komen, zoals de massale stranding van grienden, een soort walvissen uit de familie van de dolfijnachtigen. Interessant.
Sharon Bolton is een schrijfster naar mijn hart. Ze weet in haar boeken de spanning subtiel op te drijven, verrast met de regelmaat van een klok en ze heeft plots die altijd net dat tikje meer hebben. Een top schrijfster.
Eerder: Offerande, Bezwering, Bloedschande, Zielsgeheim, Blijf waar je bent

Uitgeverij: A.W. Bruna (2017) - 413 blz.
Oorspronkelijke titel: Little Black Lies
Vertaling: Anda Witsenburg

Geen opmerkingen: