zondag 12 juli 2015

Doodsklok - Peter James

New York 1922. De vijf jaar oude Gavin Daly en zijn zus gaan aan boord van het schip SS Mauretania met bestemming Dublin. Hun moeder is doodgeschoten en hun vader is ontvoerd. Met de boodschap 'Kijk naar de cijfers!' drukt iemand Gavin een papieren zak in handen, met daarin o.a. zijn vaders horloge en een briefje met vier namen en twaalf cijfers. De boodschap zal Gavin zijn hele leven achtervolgen en hij zweert dat hij ooit terug zal keren naar New York om zijn ouders te wreken.
Brighton 2012. Bij een roofoverval op een landhuis in Brighton wordt de hoogbejaarde bewoonster gemarteld en vermoord. Hoewel er veel is ontvreemd en de totale buit miljoenen waard is, gaat het de familie van de vrouw alleen om een antiek horloge dat voor hen van onschatbare waarde is. Alles zullen ze ervoor doen om het terug te krijgen, álles.
De zoektocht brengt inspecteur Roy Grace in de wereld van het antiek en uiteindelijk leidt het spoor terug in de geschiedenis, naar het New York van 1922. Roy Grace vindt een connectie met de maffia en moet op zoek naar een moordenaar die gedreven door woede en hebzucht tot het uiterste gaat.

****

Doodsklok is de negende in de Roy Grace serie van Peter James, Brits auteur en filmproducent.
Een klein deel van het verhaal speelt zich af in 1922, dat is een techniek waar Peter James nog niet vaak gebruik van heeft gemaakt. Een heel mooie plot trouwens. De verschillende personages worden allen voldoende uitgediept voor zover ze van belang zijn en waar het er toe doet.
Ook nu speelt de rode draad uit al zijn Roy Grace boeken mee in deze negende uit de serie en krijgt zelfs een iets prominentere plaats, het lijkt alsof het in de toekomst zelfs nog verdiept gaat worden. Het familiale leven van Roy belooft nog spannend te worden.
Het verhaal vordert niet altijd even snel maar toch heeft James de verhaallijnen vakkundig uitgezet. Op tijd en stond verandert hij van perspectief en er is heel wat afwisseling.
Doodsklok is een spannend verhaal met zelfs enige diepgang. Een heel erg knap boek met vooral een goed geconstrueerde plot. Peter James is een top schrijver. 
Eerder:  Op sterven na dood, Ten dode opgeschreven, Doodskus, Dodemansrit, Perfectie, Schijndood

Uitgeverij: De Fontein (2015) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Dead Man's Time - Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: