donderdag 23 april 2015

Tot jij van mij bent - Samantha Hayes

Claudia's leven lijkt perfect. Ze is hoogzwanger, heeft een liefhebbende man en een prachtig huis. Dan komt Zoe, die Claudia zal helpen als haar baby er is.
Maar er is iets aan Zoe. Iets wat Claudia onprettig vindt. Iets wat ze niet vertrouwt. En als ze Zoe onverwacht in haar slaapkamer aantreft, verandert Claudia's onrust in angst...

****

Tot jij van mij bent is een mooi boek geworden, een thriller maar niet van het super spannende soort.
Het verhaal wordt verteld vanuit drie hoeken. Vooreerst is er Claudia, hoogzwanger en getrouwd met een marinier die vele maanden van huis is. Ze heeft ook de zorg voor de vierjarige tweeling zoontjes van haar man wiens eerste vrouw enkele maanden na hun geboorte overleden is.
Dan is er Zoe, de nanny die komt helpen met de nakende geboorte in het vooruitzicht.
En dan is er nog inspecteur Lorraine Fisher. Zij wordt samen met haar man, inspecteur Adam Scott op de zeer ongewone moorden op zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's afgestuurd. Zij hebben samen ook een paar familiale problemen die in dit boek de revue passeren.
Samantha Hayes heeft de verhaallijn mooi opgebouwd aan de hand van deze drie personages. Soms overlappen deze lijnen elkaar. Doordat de auteur zijdelingse uitstapjes maakt in het verhaal zoals bijvoorbeeld de persoonlijke problemen van het inspecteurs duo, vertraagt het verhaal soms wel. Van echte spannende momenten kun je hier dus niet spreken.
Het is wel zo dat de lezer op het verkeerde been gezet wordt. Tegen het einde krijg je echter wel door dat dat zo is, dat er iets totaal anders aan de hand moet zijn. Maar tegen dan is het boek al zover gevorderd dat het niet meer uitmaakt.
Tot jij van mij bent is een goed gecomponeerd verhaal. Traag, maar het stevent toch gestadig af naar de climax. Intrigerend ook. En de maatschappelijke betrokkenheid, hier de uit huis plaatsing van kinderen en baby's wiens ouder(s) het moeilijk hebben, geeft er diepgang aan.
Eerder: Onder de oppervlakte, Mijn enige zoon 

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2014) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Until You're Mine - Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: