dinsdag 28 april 2015

Ik mis mezelf - Lisa Genova

Alice is bijna vijftig, leidt een druk leven en haalt veel voldoening uit haar wetenschappelijke carrière. Totdat de gaten in haar geheugen niet langer afgedaan kunnen worden als symptomen van de overgang. Uiteindelijk moet ze de diagnose vroege alzheimer onder ogen zien.
Ze moet het aan haar man vertellen, en aan haar kinderen, die wellicht hetzelfde te wachten staat. Ze verliest haar carrière, terwijl ze haar gevoel van eigenwaarde en identiteit juist altijd aan haar werk en haar gezin ontleende. Maar wie is de Alice die er dan overblijft?
Haar zorgvuldig voorbereide plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft. Zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst, leeft ze in een heden dat soms eventjes mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is.

***

Het onderwerp van deze roman is bijna hallucinant te noemen. Lisa Genova heeft het proces van de geestelijke aftakeling heel erg goed beschreven, je kan niet anders dan meeleven met Alice.
Omdat het hele boek geschreven is vanuit het oogpunt van Alice krijg je ook echt alleen maar haar beleving mee, op enkele stukjes na waar ze de gesprekken van haar geliefden over haar hoort. En omdat het dan ook in betrekkelijk weinig pagina's het hele proces over bijna twee jaar vast legt, gaat het verhaal snel. Te snel soms. Je leeft mee maar het grijpt je niet echt, je blijft toch een beetje aan de zijlijn staan.
Niettemin is dit een uitstekend boek, heel goed en vlot geschreven. Lisa Genova studeerde neurowetenschappen aan Harvard, van daar dus de keuze voor dit onderwerp én de locatie. Ik heb zeker genoten van dit boek, het was uitermate boeiend om het aftakelingsproces met de ziekte van Alzheimer vanuit het oogpunt van een patiënte te lezen. Het geeft in ieder geval een goede kijk in deze ziekte. Vooral het besef van de zieke dat het haar/hem overkomt, je er absoluut niets kan tegen doen en dat je weet dat je je familie ellende zal aandoen, is een onvoorstelbaar gegeven. Leef er maar mee.
Het boek is nu ook verfilmd als Still Alice en kreeg verschillende prijzen. Zo kreeg Julianne Moore voor haar rol als Alice de Oscar, Golden Globes en BAFTA Awards voor beste vrouwelijke hoofdrol. Het tweede boek van Lisa Genova is ook reeds in Nederlandse vertaling verschenen.

Uitgeverij: Foreign Media Books (2009) - 284 blz.
Oorspronkelijke titel: Still Alice - Vertaling: Mariëtte van Gelder

Geen opmerkingen: