woensdag 29 april 2015

Het familiegraf - Hjorth Rosenfeldt

Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland in een gevaarlijke situatie terecht. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking: bij de oever van een rivier steekt een hand uit de grond omhoog. De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen. Vervolgens buigt de Nationale Recherche zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2003 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in februari 2004, enkele maanden nadat hun lichamen al begraven waren in het zand. Plotseling bemoeit de veiligheidsdienst zich met de zaak, en dat wekt de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman, die samen met zijn team verder op onderzoek gaat.

***

Hjorth Rosenfeldt, het schrijversduo uit Zweden, heeft met Het familiegraf het derde deel uit de Bergmankronieken uitgebracht. Het zijn thrillers die geschreven zijn na de succesvolle televisieserie Den Fördömde rond Sebastian Bergman.
Het moet nu wel gezegd dat in dit verhaal Bergman zo goed als niet bijdraagt aan de oplossing van het raadsel. Zijn verhouding tot het vrouwelijke geslacht daarentegen wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. Het doet hier niet ter zake, niet in het eigenlijke verhaal. De aandacht van de lezer wordt daardoor ook wel heel erg afgeleid van het onderzoek en dat is hier een minpunt, storend zelfs. Het verhaal dreigt daardoor soms te stranden en dat is spijtig aangezien het onderzoek op zich wel schitterend beschreven is. De lezer kan zich volop inleven in de ontrafeling ervan.
Er zijn enorm veel karakters die de revue passeren en het is soms niet altijd even duidelijk over wie het gaat. Het verhaal verspringt ook vaak en dat helpt niet om de personages te onthouden. De uitwerking van de spelers is redelijk maar zou beter gekund hebben, zeker als de schrijvers zich niet zo zouden gefocust hebben op Bergmans persoonlijke perikelen. 
Een goed boek dus met een goede plot ook al is er teveel afleiding en stelt het einde enigszins teleur. Het leest ook vlot.
Eerder: Wat verborgen is, De discipel   

Uitgeverij: De Bezige Bij (2013) - 445 blz.
Oorspronkelijke titel: Fjällgraven - Vertaling: Geri de Boer

Geen opmerkingen: