dinsdag 17 maart 2015

Grafteken - Arnaldur Indridason

Op het met bloemen opgemaakte graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Jón Sigurðsson wordt het naakte lichaam van een meisje gevonden. Waarom juist hier? Erlendur en zijn collega's staan voor een raadsel. Het slachtoffer was verslaafd aan heroïne. Dus beginnen Sigurður Óli en Elinborg hun onderzoek in het drugsmilieu. Een spoor leidt naar de Westfjorden van IJsland, waar Jón Sigurðsson vandaan kwam. Bestaat er een verband? Het oplossen van deze zaak wordt pas echt delicaat als blijkt dat ook kopstukken uit de economische wereld tot de verdachten behoren.

***

Grafteken is het tweede boek in de Erlendur serie van deze IJslandse schrijver en verscheen reeds in 1998. De vertaling liet echter op zich wachten.
In dit boek staat de wereld van druggebruik dat hand in hand gaat met misdaad centraal. De dochter van Erlendur, Eva Lind zit ook in dit milieu en zij verduidelijkt hoe iemand hierin verzeild kan raken en waarom. Dit probleem wordt dus aan alle kanten belicht door de verschillende invalshoeken.
Het verhaal is mooi opgebouwd, eenvoudig en chronologisch. De vondst van het lijk en dan stap voor stap de zoektocht naar de dader. Hoe het uiteindelijk allemaal in elkaar zit, blijkt aan het einde redelijk complex te zijn. Dat zou je in het begin niet gezegd hebben.
De schrijver laat van in het prille begin van zijn schrijverscarrière zijn maatschappelijke betrokkenheid zien. Dat geeft toch een extra dimensie aan zijn verhalen. Toch slaagt hij er hier nog niet in om de lezer echt te laten meeleven met zijn personages zoals in zijn latere boeken.
Aan het eind krijg je ook het gevoel dat niet alle lijntjes in het boek verwerkt zijn, sommigen liggen nog open en dat geeft de indruk dat het niet af is.
Niettemin is Grafteken een goed gecomponeerd en vlot lezend boek en absoluut de moeite. 
Eerder: Moordkuil, Engelenstem  

Uitgeverij: Querido (2011) - 250 blz.
Oorspronkelijke titel: Dauðarósir (1998) - Vertaling: Adriaan Faber

Geen opmerkingen: