zaterdag 28 februari 2015

De overdosis - Helen Fitzgerald

Joanna en Alistair reizen met hun negen weken oude zoontje naar Australië. Ze willen de kleine Noah laten zien aan hun familie en een voogdijregeling voor Alistairs dochter treffen met zijn ex-vrouw. Door een misverstand dienen ze Noah in het vliegtuig te veel medicijnen toe. Uren later blijkt Noah
te zijn overleden. In shock en doodsbang dat ze alles zullen verliezen wat hun lief is, besluiten Joanna en Alistair aangifte te doen van ontvoering. Het hele land duikt op de zaak en iedereen heeft er een mening over. Er ontstaat een mediahetze waarbij niemand gespaard blijft. Zal de waarheid aan het licht komen?

***

Dit is het eerste boek van Helen Fitzgerald dat ik lees, in 2006 debuteerde ze met Dead Lovely dat in 2011 vertaald werd als Kleine meisjes. De overdosis is haar zesde roman.
Het verhaal in dit boek doet onmiddellijk denken aan de verdwijning van Madeleine (Maddie) McCann in 2007. Ontvoering zeggen de ouders maar ook hier hebben zij alle aanwijzingen tegen en worden er van verdacht er zelf verantwoordelijk voor te zijn.
In De overdosis wordt het verhaal langs verschillende kanten in beeld gebracht. Dat overlapt soms maar dit maakt het verhaal boeiend. Vooral de psychologische kant is sterk aanwezig, dit is trouwens de grote kracht van dit boek.
Langzaam maar zeker krijgen de verschillende personages vorm, toch diegenen die er toe doen. We leren ze kennen vanuit verschillende hoeken en op die manier wordt het beeld dat je van hun hebt constant bijgesteld. Aan het einde kan je dan zeggen 'Ah ja, juist, zo is het'.
Dit is een boek om tussendoor over na te denken en het blijft na het dichtklappen ook nog in je gedachten. Hoe zou ik het doen? Zou ik ook zo handelen? Of helemaal anders? Waarschijnlijk wel. Tijdens het lezen wordt duidelijk dat mensen maar doen wat ze doen door hun verleden. Dat bepaalt voor een stuk tot welke mensen ze opgroeien. En ook al zou jij zelf anders handelen, toch begrijp je de personages in dit boek. Fitzgerald is er in geslaagd om je te laten meevoelen en in dit geval vooral met Joanna zelfs al ben je het niet eens met wat ze al dan niet doet, je begrijpt haar.
De overdosis is daardoor een gelaagd boek. Goed geschreven ook. Niet spannend alhoewel het je op een bepaalde manier toch in zijn greep houdt. Voor de liefhebbers van een psychologisch onderbouwd boek, diegenen die 'een ouder' zijn, voelen zich misschien net ietsje meer aangesproken.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2013) - 280 blz.
Oorspronkelijke titel: The Cry - Vertaling: Els van Son

Geen opmerkingen: