woensdag 7 januari 2015

Koekoeksjong - Tine Bergen

Na de geboorte van Wannes voelt Anne zich gevangen. In een eenzaam huis met een huilbaby. In een huwelijk dat aan alle kanten kraakt en rammelt. In een leven dat ze niet wil leiden.
Anne zwijgt en ploetert door, als geroutineerde pr-expert is zij er immers van overtuigd dat problemen werkelijk kunnen worden doodgezwegen. Ze concentreert zich op het bos in haar achtertuin dat een dankbare afleiding vormt in haar plots zo beperkte bestaan.
Dan vindt ze in dat bos het lichaam van een vrouw die al weken gezocht wordt. En alles wijst erop dat haar man Mikael erbij betrokken is. Gevangen in een kluwen van loyaliteit-tegen-beter-weten-in, hormonen en dodelijke vermoeidheid blijft Anne zwijgen.
Vastbesloten eerst zelf de onderste steen boven te halen. Zodat er wel naar haar geluisterd moet worden als ze eindelijk haar mond opentrekt. Maar hoe meer ze te weten komt, hoe meer de logica zoek raakt. Niemand blijkt te zijn wie ze dacht dat hij was. Ook zijzelf niet.

****

Koekoeksjong is het thrillerdebuut van Tine Bergen. Eerder schreef ze al succesvol enkele jongeren boeken en een roman voor volwassenen.
Wat nog maar eens opvalt is dat Tine Bergen ontzettend goed schrijft, haar taalgebruik is echt fenomenaal goed, een plezier om te lezen. Dit is toch echt wat anders dan we gewoon zijn, een ware verademing.
De opbouw van het boek heeft ze heel goed gedaan, ook al is het een heel erg dun boek, het verhaal klinkt zeer volledig, af. De eerste helft gaat voornamelijk over hoe het Anne vergaat als kersverse moeder. Het is heel erg herkenbaar. Vermoeidheid, onzekerheid, bemoeienissen en cliché reacties van familie en vrienden, het groeien in de moeder- en vaderrol, het zit er allemaal in. Je leest het met veel plezier maar als een roman, het enige aspect dat wijst op een thriller zijn de cursieve hoofdstukken waarin de moordenaar aan het woord is.
Het is een lange intro maar de auteur begint haar verhaal langzaam op te bouwen, er vallen al meerdere hints naar de misdaad en de spanning stijgt, subtiel. En dan uiteindelijk vindt Anne een lijk achter in het bos aan haar huis. Voilà, ze heeft dan toch geen hallucinaties en ze ziet géén spoken ook al wordt ze daarvan verdacht. Nu stijgt de spanning alleen maar en stevenen we af op de slotscène. En Tine Bergen heeft een verrassing in petto, het is een einde waar je niet goed van bent, daar moet je toch over nadenken na het dichtklappen van het boek.
Koekoeksjong is een boek dat in het begin als thriller niet helemaal uit de verf komt. Maar eenmaal begonnen is er geen stoppen meer aan en wordt de lezer helemaal meegezogen in het verhaal. Een knap boek, origineel en heel erg mooi geschreven.
Eerder: Gaijin, Crème Brûlée

Uitgeverij: Linkeroever (2013) - 196 blz.

Geen opmerkingen: