dinsdag 27 januari 2015

Engelenstem - Arnaldur Indridason

Een groot hotel in het centrum van Reykjavik is vlak voor Kerstmis afgeladen met gasten uit de hele wereld. Dan wordt er plotseling een moord gemeld bij de politie. Een personeelslid van het hotel, een man van middelbare leeftijd, is namelijk dood aangetroffen, verkleed als kerstman en met zijn broek op zijn enkels.
Om deze delicate en complexe zaak te ontrafelen moeten inspecteur Erlendur en zijn collega's diep graven in het trieste leven van het slachtoffer.
Een verhaal over het menselijk lot, eenzaamheid en verlies in de breedste zin van het woord.
 
****

Deze Engelenstem is het vijfde boek met Erlendur in de hoofdrol en deze rechercheur wordt ook nu weer bijgestaan door Sigurður Óli en Elínborg. Samen vormen ze een uitmuntend team. 
Net als in Moordkuil is ook nu weer de maatschappelijke betrokkenheid van de auteur opvallend aanwezig. En hij blijft in de familiale sfeer. Hier hebben ouders zovele verwachtingen tegenover hun kinderen, dat ze ze dwingen om een leven te leiden dat hun om een of andere reden niet gelukt is te leven. Maar deze kinderen verliezen daardoor vaak hun kindertijd en we kunnen dus gerust spreken van een leven 'lijden'.
Een leven kan onder andere hierdoor als teleurstellend ervaren worden door sommigen. Volwassenen worden voor een groot stuk gevormd door alle ervaringen die ze opdoen in hun jeugd. Het hoeft niet altijd constant even slecht te zijn, ook een enkele traumatische ervaring werkt vaak nog door in het latere leven. Erlendur heeft op jonge leeftijd zijn jongere broertje verloren en in dit boekdeel lezen we nu hoe hij zich daaronder voelt. We leren dit complexe hoofdpersonage weer een stukje beter kennen. Ook zijn relatie tot zijn dochter komt aan bod.
Indridason is een meester in het uitwerken van mooie en menselijke personages, zelfs de vermoorde portier komt tot leven, je begrijpt hem, net als alle andere personages, hoe klein hun rol ook is. En de auteur doet dit op een integere en positieve wijze mét subtiele humor.
Je kunt niet zeggen dat dit een spannend boek is, er gebeurt niet zo heel veel en toch intrigeert het. Van in het begin wordt je als lezer in het verhaal gesleurd. Spanning op een totaal ander niveau.
Engelenstem is een sterk boek, niet zo zeer als thriller maar wel als een goed psychologisch onderbouwd en uitgewerkt verhaal. Ook de zoektocht naar de moordenaar is schitterend gebracht en verrassend. Absoluut een aanrader.
Eerder: Moordkuil   

Uitgeverij: Signature (2005) - 331 blz.
Oorspronkelijke titel: Röddin - Vertaling: Paula Vermeijden

Geen opmerkingen: