donderdag 8 januari 2015

De derde stem - Cilla & Rolf Börjlind

De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood.
Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt.
Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin - hoe kan het ook anders - een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is...

*****

Dit tweede boek van het schrijversduo Börjlind is werkelijk zeer spannend gebleken. Het tweede deel in de Rönning en Stilton reeks, dezelfde personages treden ook nu op.
De auteurs hebben hun personages verder en goed uitgediept. Je leest de boeken dus ook best op volgorde om er ten volle van te genieten. Olivia worstelt nog met de onthullingen met betrekking tot haarzelf aan het einde van het eerste boek. En over Tom Stilton komen we nu aan het einde een en ander te weten. Verder zijn er ook nog Mette die medische problemen ondervindt en Abbas die door de dood van de blinde vrouw terug in het verleden wordt gesleurd.
Er zijn enkele verhaallijnen in dit boek, verschillende misdaden. Heel erg boeiend, knap geconstrueerd en vooral ook spannend en dan komen ze aan het einde ook nog eens netjes bij elkaar. Het is een plot om U tegen te zeggen en waarmee je je geen seconde hoeft te vervelen. Er gebeurt erg veel en het is zeer filmisch geschreven, de twee auteurs zijn in Zweden dan ook zeer gevierde en bekroonde scenario schrijvers en hebben heel wat films en series op hun conto staan.
Dit boek heeft eigen verhaallijnen maar is anderzijds toch een vervolg en uitdieping van het vorige boek. En bij het dichtslaan van dit boek mag het duidelijk zijn dat de schrijvers nog niet uitgeput zijn, er liggen nog enkele lijnen open die om een vervolg vragen.
De derde stem is een super spannend boek dat veel actie bevat en toch ook een zekere psychologische uitdieping heeft. Het is uitkijken naar boek nummer drie dat binnenkort verschijnt.
Eerder: Springvloed

Uitgeverij: A.W. Bruna (2014) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Den tredje rösten
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: