zondag 2 november 2014

De moord op mijn vader - Carina Bergfeldt

Twee bevroren voeten steken uit boven het ijs van het Simsjönmeer. Ze zijn van Elisabeth Hjort, een jonge moeder die al enkele tijd spoorloos verdwenen was. Alle aanwijzingen wijzen in de richting van een geweldsdelict. Voor rechercheur Anna Eiler roept de mysterieuze moord onplezierige herinneringen op aan het verleden en voor de journalisten van de lokale krant vormt de zaak een welkome afleiding van de januaristilte. Verslaggevers Julia Almliden en Ing-Marie Andersson duiken beiden in het dossier en raken steeds meer betrokken bij de opmerkelijke geschiedenis van Elisabeth Hjort. Op hetzelfde moment wordt er elders in de stad met de grootste nauwkeurigheid gewerkt aan het plannen van de perfecte moord. De moordenaar in spe put inspiratie uit de tv-serie Dexter...

****

Dit debuut is speciaal. Ten eerste wordt er een onderzoek gevoerd naar de zaak van de jonge moeder die na twee maanden gevonden wordt in het bevroren meer. In deze zaak zijn het echter de journalisten die op onderzoek gaan, weliswaar naast de rechercheur die haar eigen onderzoek voert maar dat onderzoek gaat voor geen meter vooruit. Dat van de journalisten wel.
Het tweede speciale is het tweede verhaal. We volgen hier een toekomstige moordenares. Zo begint het boek ook, het is zelfs het hoofdverhaal. De moordenares is op zoek hoe ze iemand kan vermoorden zonder ervoor gepakt te worden en zonder dat het zelfs maar de schijn van moord heeft. Haar bevindingen noteert ze in haar 'muffinschrift'. De auteur vertelt in dit deel het verhaal van dit personage, hoe zij in haar jeugd psychisch mishandeld wordt door haar vader, samen met haar broers en halfbroers. Haar moeder en stiefmoeders worden dan ook nog eens lichamelijk mishandeld. Het wordt hiermee geen vrijblijvend misdaadverhaal. 
Tijdens het lezen voel je onmiddellijk dat er een relatie is tussen de twee verhaallijnen. Maar wat en wie, daar heb je het raden naar alhoewel je verdenkingen hebt. Uiteindelijk blijkt het toch nog een verrassing, bij de twee verhalen. Het einde is knap gebracht.
Hoe de moordenares haar moord voorbereid, is prachtig om te volgen. Het is eens iets anders in vergelijking met de klassieke opbouw van een normaal moordverhaal, waar de moord wordt gepleegd en dan de dader moet worden gezocht en/of het waarom van de moord(en), alhoewel dit hier ook in zit.
Ik ben onder de indruk van dit debuut. Het las heel erg vlot, het was boeiend en origineel. De auteur heeft ook interessante personages neergezet en zeer levensecht. Carina Bergfeldt is zelf journaliste bij de grootste dagblad Aftonbladet van Zweden, ze weet dus uit de eerste hand hoe het voor journalisten in zijn werk gaat. Bergfeldt is een schrijfster om te onthouden. 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2014) - 424 blz.
Oorspronkelijke titel: Fadersmord - Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: