vrijdag 17 oktober 2014

Springvloed - Cilla & Rolf Börjlind

Een dagje naar het strand wordt nooit meer hetzelfde...
1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij volle maan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten.
Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort.
Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst.
Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning.
Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. ze kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...

****

Dit Zweedse schrijversduo is na een indrukwekkende carrière in het schrijven van scenario's voor films en series begonnen aan een boekenreeks die gepresenteerd wordt als een Rönning & Stilton-thriller. Ze weten natuurlijk hoe ze een verhaal moeten opbouwen en dit doen ze hier met verve.
De auteurs hebben interessante en boeiende karakters in hun verhaal gestoken. De twee hoofdpersonages hebben ze uitgediept of toch alleszins een begin gemaakt hiermee, in de volgende boeken komen we ze immers nog tegen. Olivia Rönning is nog maar een studente maar ze treedt hier op als een volwaardig politieagente. Op Tom Stilton is het even wachten in dit eerste boek. Heel speciaal is de manier waarop hij geïntroduceerd wordt, dat verwacht je niet dadelijk van een inspecteur.
De opbouw van het verhaal is heel erg knap gedaan. Er spelen verschillende zaken en dat zorgt voor afwisseling in het verhaal. En dan is het ook nog eens spannend.
Springvloed is een heel mooie debuutthriller. De vlotte manier van schrijven, een originele introductie van de hoofdpersonages en de mooi geconstrueerde plot met onverwachte wendingen maken dat het leesplezier zeer hoog ligt. Dat wordt uitkijken naar de volgende boeken in de reeks, hun tweede ligt trouwens al in de winkelrekken en volgend jaar wordt hun derde vertaald.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2013) - 376 blz.
Oorspronkelijke titel: Springfloden
Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: