zaterdag 20 september 2014

Inferno - Dan Brown

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt op een nacht wakker in een ziekenhuis in Florence zonder te weten hoe hij daar is beland. Geholpen door een stoïcijnse jonge vrouw, Sienna Brooks, vlucht Langdon en raakt hij verzeild in een duizelingwekkend avontuur. Langdon ontdekt dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

***

Dan Brown is met Inferno aan zijn zesde boek toe en het vierde met Robert Langdon in de hoofdrol. Hij werd wereld beroemd met zijn boek De Da Vinci Code dat echter reeds zijn vierde boek is en de tweede met Robert Langdon. Ondertussen zijn twee boeken uit zijn oeuvre verfilmd: The Da Vinci Code en Angels and Demons (Het Bernini Mysterie), beiden met Tom Hanks als de sympathieke hoogleraar.
Inferno maakt volop gebruik van het succes recept van Browns vorige boeken, actie, achtervolgingen en spectaculaire ontsnappingen, geschiedkundige feiten, codes die moeten gekraakt worden, historische boeken, kunstvoorwerpen, architectuur en toeristische beschrijvingen. Je spijkert er je (kunst)historische en toeristische kennis zeer zeker mee bij. De toeristische trekpleisters die hij gebruikt in zijn boek zijn zo realistisch beschreven dat je bijna gedwongen wordt om af en toe deze toch eens te googelen en bij gelegenheid deze misschien zelf eens ter plaatse te gaan bewonderen.
Het verhaal moet het verder toch echt wel hebben van de actie. Daar is zeker geen tekort aan en ook helemaal niks mee mis. Voor diepgang moet je hier echter niet zijn. Het verhaal schoot uiteindelijk tekort, er is zoveel misleiding dat het bijna trucjes leken om de lezer toch maar in het verhaal te houden om aan het einde alsnog verweesd achter te blijven. Brown maakt ook gebruik van wel heel veel toevalligheden, bijvoorbeeld om aan achtervolgers op het laatste nippertje te ontsnappen daar waar het onmogelijk lijkt, het oogt in ieder geval zéér Amerikaans. Het zou zó een script voor een film kunnen zijn.
Voor de fans van Dan Brown is dit boek zeker een aanrader. Het is goed geconstrueerd en zeer vlot geschreven, je hoeft je geen moment te vervelen. Maar veel meer moet je er ook niet van verwachten.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2013) - 478 blz.
Oorspronkelijke titel: Inferno - Vertaling: Marion Drolsbach, Erica Feberwee en Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: