dinsdag 22 juli 2014

IV - Arjen Lubach

Wanneer Elsa op haar vakantieadres in Zuid-Frankrijk hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze direct het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Eenmaal in Amsterdam ontdekt ze dat haar vader, een emeritus hoogleraar, een groot staatsgeheim op het spoor was, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben.
Met de hulp van Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, besluit Elsa door te gaan waar haar vader is gebleven. Wat hebben de geschriften van Cicero met het geheim te maken? En wie is toch de mysterieuze Vier? Terwijl ze op de hielen wordt gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur, een rit die leidt van Amsterdam, via de Noord-Hollandse duinen, naar Zuid-Frankrijk.

***

Arjen Lubach heeft met IV een mooi geconstrueerde vlotte thriller afgeleverd. Hij had al drie romans op zijn naam staan en is ook schrijver van scenario's voor film en theater. In IV zijn eerste en tot nu enige thriller is dit duidelijk te merken, hij zegt dit trouwens zelf in een interview, IV is een script in boekvorm.
De zoektocht van Elsa is een soort van puzzel geworden. Haar vader speelde met haar vroeger al dit spelletje maar nu is het menens geworden, Elsa's leven staat op het spel. Wat volgt is een heel erg spannende tocht doorheen de stad aan de hand van de cryptische aanwijzingen van haar vader. Je ziet het helemaal voor je, als een film met veel actie. Knap gedaan. Wat je niet moet verwachten is enige diepgang of uitwerking van de personages. Alles in functie van de spanning en actie, maar daar is niets mis mee.
Tussendoor krijgt de lezer dan nog enige Nederlandse geschiedenislessen mee, gelukkig beperkt zodat de vaart in het verhaal blijft
De plot van IV is spijtig genoeg niet helemaal geloofwaardig maar zit wel knap in elkaar. Het is een goede thriller met een zeer filmisch geschreven verhaal, actie en spanning staan centraal.

Uitgeverij: Podium (2013) - 314 blz.

Geen opmerkingen: