maandag 16 juni 2014

Slaap - Lars Kepler

De Zandman komt altijd terug, hij vergeet geen enkel kind...
Seriemoordenaar Jurek Walter slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jonge man de afgelopen dertien jaar doorgebracht?
De onverwachte getuigenis van de man zorgt ervoor dat de zaak opnieuw geopend wordt. De tijd dringt, levens kunnen worden gered. Maar iemand moet het vertrouwen van de seriemoordenaar zien te winnen.
Joona Linna gaat in Slaap opnieuw de confrontatie aan met zijn oudste vijand, Jurek Walter. De man voor wie Linna alles wat hij liefhad moest achterlaten.

*****

Een voltreffer deze Slaap. In Getuige werd aan het einde de aanzet gegeven tot dit boek en eindelijk komen we met dit boek dus te weten hoe het nu zit met het gezin van Joona Linna.
Dit is een super spannend boek met een nauwgezet geconstrueerde plot. De auteurs hebben niet zoveel verschillende plaatsen ingebouwd waar het verhaal zich afspeelt, het is vrij simpel en toch weten ze de lezer op het puntje van de stoel te houden. Er zijn wel enkele actiescènes, dat wel maar het verhaal moet het grotendeels toch hebben van de dialogen en gedachtenkronkels van de personages. Ook het gestaag voortschrijdende onderzoek naar Jurek Walter, wie hij zou kunnen zijn en waar zijn slachtoffers zich zouden kunnen bevinden, krijgt op een sublieme wijze vorm, knap beschreven.
Net als in Getuige is er aan het einde opening gelaten voor een volgend boek. Het is dus een aanrader om de boeken van Lars Kepler in volgorde te lezen alhoewel het niet strikt noodzakelijk is.
Slapen moet je niet doen met dit boek, eerder het tegendeel, je laat er als vanzelf je slaap voor, zo spannend is het.
Eerder: Hypnose, Contract, Getuige

Uitgeverij: De Bezige Bij (2013) - 492 blz.
Oorspronkelijke titel: Sandmannen - Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten

Geen opmerkingen: