zondag 18 mei 2014

Wijd open - Sebastian Fitzek

Zarin Suker is een van de beste oogchirurgen ter wereld. Hij wordt geroemd om zijn uitstekende, zorgvuldige manier van werken. Overdag voert hij de meest complexe oogoperaties uit, maar 's nachts ontpopt hij zich als psychopaat. Zijn vrouwelijke slachtoffers ontdoet hij van hun oogleden, zodat ze wel móéten toekijken terwijl hij ze vervolgens verkracht. Allen plegen kort daarna zelfmoord. De politie staat voor een raadsel en wendt zich tot de blinde fysiotherapeute Alina Gregoriev. Sinds zij 'De ogenverzamelaar' ontmaskerde, geldt ze als medium. Alina stemt erin toe te helpen maar belandt daardoor in een maalstroom van waanzin en geweld. Zal zij de politie ook nu kunnen helpen en informatie kunnen verstrekken over Sukers volgende 'patiënt'?

*****

Fitzek is en blijft een klasse verteller. Met Wijd open heeft hij weer een super spannend boek neergepend. Het is een vervolg op De ogenverzamelaar. In zijn voorwoord oftewel Waarschuwing expliceert hij het, het boek is zelfstandig te lezen maar als je dit boek eerst zou lezen, is het eerste boek lang niet meer zo spannend. Toch wel zo sympathiek om de lezer te waarschuwen. En om in dit topic te blijven, ook zijn Dankwoord is verrassend geschreven, vol humor en een plezier om te lezen wat van de meeste dankwoorden niet kan gezegd worden.
Het belangrijkste is natuurlijk het verhaal. Wijd open is echt wel heel spannend. Ik had de neiging om al op de volgende bladzijde te piepen wat er ging gebeuren. En daarbij is het dan nog eens een verrassend verhaal. Er gebeurt heel veel, veel actie. Maar de talrijke onverwachte plotwendingen doen het hem. En als je De ogenverzamelaar hebt gelezen, al helemaal. Dit boek eerst lezen is absoluut aan te raden om ten volle van dit boek te kunnen genieten. Meer kunnen we niet zeggen om niets van de plot weg te geven.
Ik kan niet anders dan weer maar eens vijf sterren te geven aan deze auteur. Verrassend en heel erg spannend, een thriller van formaat.
Eerder: De therapie, De gijzeling, De wreker, De zielenbrekerHet experiment, De ogenverzamelaar  

Uitgeverij: De Fontein (2013) - 345 blz.
Oorspronkelijke titel: Der Augenjäger - Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: