woensdag 9 april 2014

De dode kamer - Bronja Hoffschlag

Beroepswerkeloze Lennart Larsen en zijn jongere broer, succesvol architect Misha, zijn in alles elkaars tegenpolen. Lennart brengt zijn dagen door met drinken, blowen en het behouden van zijn Sociale Dienst uitkering, terwijl Misha zestien uur per dag werkt. Hun ouders zijn vijftien jaar eerder omgekomen bij een auto-ongeluk en dat verlies is een kruispunt gebleken, waarop de broers beiden een andere afslag hebben genomen. Het contact tussen hen verloopt uiterst moeizaam en er gaan soms periodes van weken voorbij, waarin ze helemaal geen contact hebben. Wanneer Misha echter langere tijd zijn telefoon niet opneemt en Lennart op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat zijn broer ontslag heeft genomen en is vertrokken naar Amerika.
Het is het begin van een wekenlange zoektocht, die Lennart genadeloos hard confronteert met het verleden, leugens en waarheden, geheimen, raadsels, codes, dubbele agenda's en herinneringen. Naarmate zijn zoektocht vordert en hij steeds meer aspecten van Misha's leven ontsluiert, komt Lennart erachter dat hij zijn broer helemaal niet goed kent en dat hij geen idee heeft waar Misha toe in staat is. Ondertussen gaat Misha de confrontatie aan met de geesten uit zijn verleden en nieuwe demonen, terwijl het geheim dat hij al vijftien jaar met zich meedraagt hem steeds verder de duisternis intrekt en hij zich in een uitzichtloze wraakmissie stort. Onbedoeld en ongewild trekt hij daarbij de aandacht van seriemoordenaar Donald Skinner.
De gevolgen zijn niet te overzien.

****

Dit debuut is het eerste deel in wat de Project X trilogie moet worden en dat is duidelijk te zien aan hoe het boek eindigt, of eigenlijk niet eindigt. En daar kunnen we ons alleen maar op verheugen, Bronja Hoffschlag heeft een meer dan prima boek afgeleverd dat absoluut naar meer snakt.
Een thriller met veel spanning en actie moet je echter niet verwachten. Het is een psychologisch onderbouwd boek en leunt aan bij het genre roman, maar dan toch ook weer niet te sterk. Het bestaat uit 5 boeken waar we in de eerste twee Lennart, de oudste broer aan het woord hebben en hij op zoek gaat naar zijn jongere broer die ineens vermist blijkt. De volgende drie boeken volgen we dan Misha en pas dan komen we langzamerhand te weten wat er nu eigenlijk juist aan de hand is. De recente maar ook de eerdere tijdsspanne komt gedeeltelijk dus dubbel aan bod en dat mag boeiend zijn in sommige stukken maar meestal is het bijna gewoon een herhaling. Dit had gerust wat ingekort mogen worden, het boek is echt wel een dikkertje. Maar dit is het enige minpuntje, als je dit zo al kan noemen, dat ik kan aanhalen.
Voor de rest heeft de auteur een prachtig debuut neergepend. Meeslepend en boeiend, haar personages staan als een huis. En geweldig goed geschreven ook. De vraag waarrond het boek draait is niet wat en wie maar waarom. Doorheen de gezichtspunten van de twee broers en de verschillende tijdsprongen, die trouwens goed aangeduid zijn, wordt alles duidelijk. Door de korte inhoud op de achterflap verwacht je spanning maar dit is het dus niet. En toch blijf je als lezer gekluisterd aan het boek. De vlotte schrijfstijl is hier ook niet vreemd aan. 
Bronja Hoffschlag is volop aan het schrijven aan het tweede deel. Op de blog op haar site kunnen de lezers de vorderingen volgen en 'meegenieten' van haar ups en downs tijdens het schrijfproces zoals ze zelf zegt.

Uitgeverij: Agemo (2013) - 713 blz.

Geen opmerkingen: