dinsdag 22 april 2014

Broodbuik - William Davis

Heb je: reuma - artritis - vage vermoeidheidsklachten - haaruitval - slechte huid of psoriasis - diabetes type 2 - vage buik- en darmklachten - verhoogd cholesterol? Grote kans dat je te veel brood eet!
Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu. Steeds meer mensen kunnen niet tegen gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is, ook voor iedereen die niet aan bovenstaande lijdt, is veel minder bekend. In deze zeer leesbare, goed gefundeerde en provocerende uitgave toont de Amerikaanse cardioloog William Davis overtuigend aan wat tarwe allemaal met je doet. Als we minder tarwe eten, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen tevens allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, worden ontstekingen geremd en diabetes type 2 teruggedrongen.
Een spraakmakende handleiding voor iedereen die is geïnteresseerd in moderne voeding.

Boeken over voeding, je kunt er tegenwoordig niet naast kijken. En ook niet over de verschillende meningen die in de media verschijnen er over.
Dit is een verhelderend boek over één specifiek voedingsmiddel, namelijk tarwe en haar invloed op onze gezondheid. Onze westerse maatschappij is doordrongen van dit ene voedingsingrediënt, het grootste deel van een supermarkt heeft er op een of andere manier mee te maken.
Tarwe wordt dus volgens de auteur best zo veel mogelijk vermeden en liefst helemaal uitgebannen uit een gezond voedingspatroon. Die 'broodbuik' (de zogenaamde 'bierbuik') zou best verdwijnen. De auteur stelt dat de tarwe van nu helemaal de tarwe niet meer is van 50 jaar terug en vooral daar wringt het schoentje.
Zonder tarwe, dé koolhydraat bij uitstek, zou ons leven er pakken gezonder uitzien en daar bovenop 'dunner'. Het vergt enige creativiteit om wel gezonde voeding te eten of te bereiden. In een bijlage met enkele recepten laat William Davis zien dat dit niet zo heel moeilijk is. Het moeilijkst is waarschijnlijk je gedachten patroon over eten te veranderen. En als je dan daadwerkelijk tarwe laat staan, krijg je zelfs enkele dagen te maken met afkickverschijnselen. Ja hoor, wij zijn 'verslaafd' aan tarwe. De suikerpieken die dit voedingsmiddel veroorzaakt, bevordert dan ook nog eens onze eetlust en voor we het weten zijn we aan het 'grazen' of 'snacken'.
Broodbuik is een vlot leesbaar boek en op een humorvolle wijze geschreven. Een aanrader.
Eerder: De voedselzandloper (een vergelijkbaar boek, andere auteur)

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers (2013) - 336 blz. (Zonder menu's, verklarende woordenlijst, noten en register 267 blz.)
Oorspronkelijke titel: Wheat Belly - Vertaling en bewerking voor de Nederlandse markt: Anna van Wittenberghe

Geen opmerkingen: