donderdag 13 maart 2014

In haar naam - Lisa Gardner

Charlene Grant is ervan overtuigd dat ze vermoord gaat worden. Haar twee jeugdvriendinnen zijn gedood, allebei op dezelfde datum, op hetzelfde tijdstip, de een een jaar na de ander. Charlie is als enige over en de moorddatum komt steeds dichterbij. Maar ze heeft besloten om zich niet zomaar over te geven en vraagt Bostons beste moordrechercheur D.D. Warren een onderzoek in te stellen. Zodra D.D. de zaak beter bestudeert begint ze te twijfelen aan Charlies verhaal. Een aantal zaken klopt niet, en haar intuïtie zegt haar dat het geheim dat Charlie met zich meedraagt wel eens het grootste gevaar zou kunnen zijn.

*****

Lisa Gardner weet toch maar elke keer weer een boek te schrijven dat super spannend is en leest als een trein, een sneltrein dan nog. Dit is het vijfde boek op rij met D.D. Warren maar ze heeft verschillende bekenden uit vroegere boeken hier een plaatsje kunnen geven, zoals bijvoorbeeld FBI'ers Pierce en Kimberly Quincy.
We komen in dit boek een en ander te weten over kindermishandeling en misbruik en hoe dit voor pedofielen zoal in zijn werk gaat, hoe zij door grooming hun toekomstige slachtoffertjes bewerken en lokken via internet. 
Ook nu weer blijf je als lezer lang in het ongewisse over de toedracht van het verhaal. Iedereen is bijna een verdachte inclusief Charlene. Je wordt als het ware heen en weer geslingerd tussen de verschillende opties van mogelijke verdachten. Komt daar nog bij dat er twee misdaadlijnen zijn en je niet weet of ze nu wel of niet met elkaar te maken hebben.
D.D. is ook nog een personage apart, ze is net weer aan het werk na haar bevallingsverlof en heeft het niet gemakkelijk om een goed evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin, maar al bij al slaagt ze er toch snel in. Haar persoonlijk leven is trouwens een rode draad in deze serie met haar in de hoofdrol. Altijd fijn om dit te kunnen volgen als je er in slaagt om haar boeken op volgorde te lezen.
Lisa Gardner heeft vele schrijverskwaliteiten en die komen telkens weer tot uiting in haar boeken. Een goede spanningsboog, interessante personages, verrassende wendingen, maatschappelijke betrokkenheid, goede verhalen, humor, enzovoorts. Als er iemand is die haar lezers aan een boek kan kluisteren is het Lisa Gardner wel. Alleen maar lof voor deze schrijfster!
Eerder: Verdwenen, De leugenaar, Spaar het meisje, Korte metten, Doodverklaard 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 458 blz.
Oorspronkelijke titel: Catch me - Vertaling: Els Franci-Ekeler

Geen opmerkingen: