zaterdag 8 maart 2014

Het boek Jakab - Stephen Lloyd Jones

Een jonge vrouw rijdt snel door de donkere nacht. Haar man ligt hevig bloedend naast haar. Hun dochter ligt te slapen op de achterbank. En iets verschrikkelijks achtervolgt ze. Iets wat al generaties lang jacht maakt op hun familie.
Binnen de familie wordt een dagboek bijgehouden, over een gerucht. Een schaduw. Een moordenaar. Voor Hannah Wilde is het een essentiële overlevingsgids die haar de drie regels heeft geleerd waar zij zich altijd aan houdt: Wees waakzaam. Vertrouw niemand. Bij twijfel: vlucht!
Als ook haar dochter in gevaar komt, weet Hannah dat ze niet langer kan vluchten en het kwaad zal moeten trotseren. En niets in het dagboek heeft haar daarop voorbereid.

*****

Het boek Jakab is een onvervalste pageturner gebleken, spanning troef.
En toch was het meer dan dat. Het boek is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen over twee eeuwen heen en speelt zich af op verschillende locaties. Zo is daar het Oxford waar een verhaallijn start in het jaar 1979. Het boek begint in het nu op een locatie ergens in het westen van Wales in Engeland. Aansluitend spelen sommige delen zich dan af in een dorpje in Frankrijk.
Dan is er nog een derde verhaallijn die zich situeert in Hongarije en deze start in het jaar 1873. Uiteindelijk krijgt de lezer dan het hele plaatje in beeld. Het is in het begin niet duidelijk waarvoor Hannah op de vlucht is met haar familie, maar dat het in 1873 in Boedapest begonnen is, kan je veronderstellen.
Doordat er zoveel afwisseling is zowel wat betreft locaties als in tijdsverloop kan je als lezer niet anders dan lezen ... en lezen. De auteur heeft het verhaal heel boeiend gebracht en drijft de spanning stelselmatig op. Dat de verschillende personages op de vlucht zijn en op de hielen worden gezeten door iets verschrikkelijks is hier ook niet vreemd aan, een dankbaar thema uiteraard. Wat dit verschrikkelijke is, wordt pas in de loop van het boek duidelijk.
Stephen Lloyd Jones heeft elementen uit de Hongaarse folklore (hosszú élet) gebruikt, een bestaand gegeven, maar hij heeft er zijn eigen invulling aan gegeven in functie van het verhaal. Hier komt het fantasy element van dit boek bij kijken. Ook de lezer die hier niet voor open staat, hoeft zich er niet aan te storen. De auteur heeft het netjes verwerkt en er gewoon een goed spannend verhaal van gemaakt.
Stephen Lloyd Jones heeft met Het boek Jakab verschillende genres in elkaar geweven. Een beetje roman elementen, de basis is fantasy, maar verder is het dan een actiethriller van formaat. Boeiend geschreven en vooral heel erg spannend. Deze auteur ga ik in het oog houden.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2013) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: The String Diaries - Vertaling: Sandra van de Ven

Geen opmerkingen: