zondag 16 februari 2014

Wat je nooit moet doen - Koethi Zan

De vriendinnen Sarah en Jennifer houden al jaren een lijst bij van dingen die je nooit moet doen. Dingen die gevaarlijk zijn, die je altijd moet zien te voorkomen. Als ze daar op een avond toch van afwijken, heeft dat rampzalige gevolgen. De meisjes worden ontvoerd en drie jaar lang gevangen gehouden en misbruikt door een sadist. 
Tien jaar later probeert Sarah weer een normaal leven te leiden en zich zo veel mogelijk af te sluiten van de buitenwereld. Haar ontvoerder staat op het punt vrij te komen, en ze kan de brieven die hij haar uit de gevangenis stuurt niet langer negeren. Ze zouden een aanwijzing kunnen bevatten naar Jennifer, die nooit gevonden is.
Sarah volgt het spoor uit de brieven, dat haar een donkere wereld binnenleidt, met nog grotere geheimen dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

****

Ontsnappen is nog maar het begin titelt de voorkaft en dat blijkt een waarheid als een koe na het lezen van dit boek dat trouwens een debuut is.
Boeken, verhalen en artikelen gaan meestal over de misdaden zelf en de oplossing of de afloop ervan. Dit verhaal focust op het verwerkingsproces van de slachtoffers ná de misdaad. Maar het zou geen thriller zijn als er niet nog een verhaal aan vast hing. Doorheen heel het boek krijg je dan langzaamaan zicht op wat er nu feitelijk gebeurd was. 
Koethi Zan heeft een fantastisch goede plot in elkaar gezet die ze op een intrigerende manier verteld. En ze heeft het spannend gemaakt, dat zou je in het begin van het boek niet gezegd hebben.
Een ernstig minpunt is echter dat de basis van het verhaal niet geloofwaardig is. Dat de zwaar getraumatiseerde Sarah na tien jaar van bijna absolute eenzaamheid een volwaardig politie onderzoek doet én dan ook nog afrond, is op zijn minst bedenkelijk. Maar dat zij dingen boven water krijgt waar de politie en zelfs de FBI niet in geslaagd zijn, dat is ronduit belachelijk. Een andere aanpak of het onderzoek laten voeren door andere personages had hier op zijn plaats geweest. Het einde was ook een tikje voorspelbaar.
Maar als je dit terzijde laat of je er niet aan stoort, heeft Koethi Zan een zeer goed verhaal uitgebracht. Met een vlotte schrijfstijl houdt ze de lezer aan het boek gekluisterd en de plot is toch wel echt goed. Een schrijfster met potentie. Nu nog een geloofwaardige onderbouw en het is in de sacoche. 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2013) - 332 blz.
Oorspronkelijke titel: The Never List - Vertaling: Daniëlle Stensen

Geen opmerkingen: