zaterdag 4 januari 2014

Vlammen - Suzanne Collins

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.
Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wil doven...

***

Deze tweede in de De Hongerspelentrilogie van Suzanne collins is inhoudelijk vergelijkbaar met de eerste.
Het leven van Katniss verandert nadat ze de hongerspelen heeft gewonnen samen met Peeta. Het staat volledig in het teken van deze overwinning en brengt verplichtingen met zich mee. En dan dienen zich de volgende hongerspelen zich aan, de 75ste editie die heel speciaal belooft te worden.
Dit boek is dus niet zo origineel. Het leven in een district wordt nogmaals beschreven alsook de hongerspelen. Het enige nieuwe is dat duidelijk wordt dat er een revolutie nadert en misschien zelfs al in de gang is in de andere districten. Maar daar blijft het bij.
Daardoor is dit boek veel minder spannend als het eerste. Ook nu is het een boek met een zeer toegankelijke en gemakkelijke schrijfstijl, bedoeld voor jong adolescenten.
Aan het einde wordt het dan wel weer wat spannend en wordt er een aanzet gegeven naar het derde boek in de reeks. Het wordt duidelijk dat de revolutie van start is gegaan. En aangezien dit net is wat de lezer verwachtte te lezen in dit boek, kan je natuurlijk niet anders dan je nu zo snel mogelijk te storten op het slotdeel Spotgaai.
Eerder: De Hongerspelen

Uitgeverij: Van Goor (2011) - 352 blz.
Oorspronkelijke titel: Catching Fire (2008) - Vertaling: Maria Postema

Geen opmerkingen: