donderdag 5 december 2013

Blauwe demonen - David Hewson

Twintig jaar geleden pleegde een mysterieuze groep die zich Blauwe Demonen noemde een reeks bizarre rituele misdaden, uit naam van de Etrusken. Onder de slachtoffers waren een groep dode studenten, een vermoord echtpaar en een ontvoerd kind.
Nu zijn de leiders van de G8 bijeen in Rome. Wanneer een politicus ritueel vermoord wordt, wordt Nic Costa op de zaak gezet. De vermoedelijke dader is een jongeman, verkleed als een Etruskische god. De Blauwe Demonen lijken te zijn teruggekeerd, onder leiding van de fanatieke Andrea Petrakis. Een serie misdaden verspreidt zich over de stad. Nic Costa en zijn team zien zich genoodzaakt diep in het verleden te graven en stuiten op duistere zaken en onbeantwoorde vragen over de mysterieuze Blauwe Demonen.

**

David Hewson heeft al menig boek in zijn repertoire en zoals steeds is Rome de setting en mag het team van Nic Costa de misdaden oplossen. Dit boek heeft hij opgebouwd rond bepaalde bestaande historische gegevens die pas aan het einde van het boek duidelijk worden.
Het boek begint redelijk straf met de aanval op de president. Het tweede hoofdstuk is dan drie dagen eerder en een man wordt ondervraagd en niet op zachtzinnige wijze. Daarna treedt het team van Nic Costa op en begint het verhaal. De auteur heeft toch enigszins zijn inspiratie verloren, zijn verhalen hebben hun aantrekkingskracht verloren en boeien een stuk minder dan zijn eerste Costa boeken. Dit is reeds het achtste in de reeks, het vorige boek Het Masker van Dante heb ik zelfs opzij gelegd na een vijftigtal bladzijden.
Toch was dit boek beter in orde, het grote eerste deel was het traag op enkele momenten na, maar naarmate je verder komt, zie je terug een beetje de vroegere Hewson verschijnen. Het begon spannend te worden, het onderzoek begon goed te lopen en het werd interessant en toch nog verrassend. Het einde viel dan echter weer tegen.
Het is misschien wel tijd dat Hewson van concept veranderd, het Costa verhaal werkt niet meer.
Eerder: De engelen des doods, Het zevende sacrament, De Romeinse lusthof

Uitgeverij: De Fontein (2012) - 442 blz.
Oorspronkelijke titel: The Blue Demon - Vertaling: Janine van der Kooij

Geen opmerkingen: