maandag 30 december 2013

Alles wat overblijft - Elizabeth Haynes

Annabel zou zichzelf nooit omschrijven als eenzaam. Ze heeft het druk met haar baan bij de politie, haar kat en haar oude moeder. Maar wanneer ze het half vergane lichaam ontdekt van een buurvrouw die al maanden dood in huis ligt, is ze geschokt dat niemand heeft opgemerkt dat de vrouw was verdwenen. Op haar werk besluit ze onderzoek te doen naar eenzame doden, en ze ontdekt dat die in haar stad vaker voorkomen dan ze ooit had kunnen vermoeden. En in verhouding tot andere delen van het land zelfs onrustbarend veel vaker...

****

Elizabeth Haynes debuteerde in 2011 met de beklemmende thriller Waarheen je ook vlucht en nu heeft ze haar derde gepubliceerd. Haar hoofdpersonage is misdaadanaliste bij de politie en dit is ook wat Elizabeth Haynes doet in het echte leven. Het hoeft geen betoog dat het dan ook zeer realistisch geschreven is.
Elizabeth Haynes week met haar tweede boek af van haar debuut dat met een eenvoudige plot en  subtiele escalatie van de spanning, de lezer meevoert en beroert. Met haar derde heeft ze echter ongeveer een zelfde patroon gevolgd en dit resulteert opnieuw in een beklemmende thriller met veel gevoel voor haar hoofdpersonage. Ze heeft de 'eenzaamheid' die sommige mensen overkomt en die vaak leidt tot depressiviteit aangrijpend beschreven, een thema dat in deze dagen rond de jaarwisseling zeer actueel is.
Het is niet zo dat dit boek extreem spannend is, toch zeker niet het grote eerste deel, veel actie is er trouwens ook niet te bespeuren. En toch wordt de lezer geboeid door het hele gebeuren, niet snel verder lezen is geen optie. Naar het einde toe is het dan echter wel weer heel spannend. 
De vlotte schrijfstijl doet dan de rest. Alles wat overblijft is een originele thriller en een dikke aanrader, vooral voor de liefhebbers van psychologische thrillers. Ook nog even vermelden dat de structuur van het boek ook getuigd van originaliteit. Zo zijn er hoofdstukken waarin de slachtoffers aan het woord komen nadat ze gestorven zijn. Je moet er maar opkomen.
Eerder: Waarheen je ook vlucht, Bij het vallen van de nacht 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2013) - 443 blz.
Oorspronkelijke titel: Human Remains - Vertaling: Lilian Schreuder

1 opmerking:

Riet zei

Lijkt me een mooi boek Heidi. Ik ga hem reserveren bij de bieb.
Een hele fijne jaarwisseling. X