maandag 25 november 2013

Ik weet wat jij denkt - John Verdon

Het begint met een anonieme brief waarin een eenvoudig verzoek staat: 'Neem een getal in je hoofd, maakt niet uit welk'. Als de ontvanger dat doet, blijkt in de bijgevoegde gesloten envelop precies dat getal te staan. Toeval? Een practical joke? Niet echt. Wie zo'n brief ontvangt wordt binnen enkele dagen op brute wijze vermoord.
Wanneer gepensioneerd rechercheur Dave Gurney via een kennis bij de New Yorkse politie hoort over het bestaan van de vreemde brieven, ziet hij ze als een spannende, uitdagende puzzel. Tot ook deze kennis wordt vermoord. Plotseling bevindt Gurney zich midden in een onbegrijpelijk moordonderzoek. De moordenaar is slim en lijkt elk geheim van zijn slachtoffers te kennen. Gurney moet slimmer zijn om hem te pakken te krijgen.
Het spel is nog maar net begonnen, en alleen Gurneys tegenspeler weet waar het zal eindigen...

***

De eerste van John Verdon is een waardig debuut en ligt helemaal in de lijn van zijn tweede dat ik al las.
De plot is opgebouwd als een puzzel. Stukje per stukje wordt er aangelegd zodat het uiteindelijk een mooi afgerond geheel vormt. Maar de lezer wordt niet alleen aangespoord om mee te denken over de misdaad en het hoe en waarom, maar ook over bepaalde onderwerpen die door de moordenaar worden opgeroepen.
De uitwerking van de personages laat in dit boek wel enigszins te wensen over. De echtelijke problemen komen net een keer teveel aan bod en dan nog in dezelfde bewoordingen, het klinkt geforceerd. En als Dave zijn licht opgaat over de misdaad gebeurt dit bijna steevast door een uitlating van zijn vrouw, zowel bedoeld als onbewust. Een beetje variatie had mooi geweest.
Psychologisch is het ook niet helemaal in orde. Dave en Madeleine zijn het bijvoorbeeld vaak niet met elkaar eens, Madeleine gaat naar buiten en hoppa, ze is volledig opgegaan in de beleving van de natuur. Ongeloofwaardig. 
Verder is het boek volledig in orde. Ook nu weer niet zo spannend alhoewel het einde wat dat betreft er wel mag wezen. Ik weet wat jij denkt heeft een strakke goed geconstrueerde plot met de nodige plotwendingen. Verdon heeft het in zich.
Eerder: Sluit je ogen

Uitgeverij: De Boekerij (2010) - 403 blz.
Oorspronkelijke titel: Think of a Number - Vertaling: Jeannet Dekker

Geen opmerkingen: