dinsdag 12 november 2013

De professionals - Owen Laukkanen

Vier vrienden die onlangs zijn afgestudeerd aan de universiteit worden geconfronteerd met de dramatische situatie op de arbeidsmarkt. Uit frustratie en baldadigheid beginnen ze mensen te kidnappen en twee jaar werkt de strategie die ze hebben bedacht - snel, efficiënt, bijna risicoloos - meer dan goed. Totdat ze de verkeerde man ontvoeren en het opeens geen grap meer is.
Plots worden ze achtervolgd door juist die mensen die ze koste wat kost zo ver mogelijk bij zich vandaan hadden willen houden: de sterke arm der wet, in de personen van ervaren politie-inspecteur Kirk Stevens en de jonge en talentvolle FBI-agente Carla Windermere, en een groep maffialeden die op zoek zijn naar vergelding.
Tijdens een dodelijke en spectaculaire achtervolging door het hele land, met een aantal gewelddadige en brute confrontaties, worden alle betrokkenen uiteindelijk gedwongen de waarheid te erkennen: de echte professionals, agent dan wel crimineel, zijn diegenen die bereid zijn om alles op te offeren...

****

Het debuut van Owen Laukkanen is er eentje om U tegen te zeggen. De auteur heeft absoluut schrijverstalenten. Daar is zijn studie Creative Writing aan de universiteit van British Columbia misschien niet vreemd aan, maar dan nog, je moet het toch maar waar maken.
Laukkanen heeft een heel erg goede plot bedacht met ook heel wat actie. Het resultaat is een super spannend boek.
De vier vrienden die zichzelf een carrière als professionele ontvoerders hebben toebedacht, heeft hij zeer menselijk en realistisch neergezet. Ze mogen dan wel misdaden begaan, ze beschouwen zichzelf als een modern Robin Hood team en zo ervaar je ze als lezer ook. Je wil weten hoe ze zich uit hun penibele situatie zullen redden en je hoopt dat het helemaal goed mag aflopen voor hen.
Maar niet alleen dit vrienden groepje beschouwt zich hier als de professionals. Ook het speurdersduo Stevens en Windermere, die allebei uit een verschillende hoek komen en plots tot een samenwerkend team zijn gebombardeerd, doen hun best om zo professioneel mogelijk uit dit onderzoek te komen. De auteur heeft een minieme poging gewaagd om dit duo een zekere romantiek mee te geven, maar dit had hij beter niet gedaan, het komt wat puberaal en gekunsteld over.
Dan is er nog een andere bende actief in dit verhaal, de maffia. Hier klinkt het verhaal soms een tikje ongeloofwaardig, maar zo klinkt het in de meeste actieverhalen. Als er geschoten wordt, zijn het toch altijd de goeden die aan een paar schoten genoeg hebben om zich te bevrijden en de tegenstander het onderspit te laten delven ook al zitten ze meestal in de nadeligste situatie. Daar gaan we hier dus niet over vallen.
De professionals is een zeer spannende actiethriller en staat garant voor verschillende uurtjes leesplezier. Een indrukwekkend debuut en pageturner volgens Jonathan Kellerman en dat is het ook.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2012) - 341 blz.
Oorspronkelijke titel: The Professionals - Vertaling: Peter de Rijk

Geen opmerkingen: