woensdag 9 oktober 2013

Kwetsbaar - Tatiana de Rosnay

Op een woensdagmiddag in Parijs wordt Justines dertienjarige zoon Malcolm op weg naar muziekles geschept door een mokkakleurige Mercedes. De bestuurder van de auto rijdt door, alleen een buschauffeur heeft een glimp opgevangen van het kenteken. Malcolm wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht en raakt in coma.
Justine is freelance vertaalster en getrouwd met de Engelse architect Andrew en behalve Malcolm hebben ze nog een dochter, de negenjarige Georgia. Na het ongeluk voelen Andrew en Justine elkaar niet goed aan: hij vertrouwt op het politieonderzoek en probeert het normale leven door te laten gaan, zij raakt totaal ontregeld en gaat zelf op onderzoek uit. Via de tip van een politieman komt Justine op het spoor van Eva, moeder van een autistische zoon en eigenaresse van een schoonheidssalon in Biarritz. Justine zoekt haar op, confronteert haar met het drama dat zich in Parijs heeft afgespeeld en ontdekt de pijnlijke waarheid achter Malcolms ongeluk.

***

Tatiana de Rosnay heeft na haar debuut Haar naam was Sarah nog verschillende romans geschreven, Kwetsbaar is haar derde.
Ze heeft een groot inlevingsvermogen, dat komt heel erg tot uiting, ook in dit boek. Ze beschrijft de gevoelens van een moeder na het ongeluk van haar zoon op indringende wijze. De wanhoop, woede, angst en eenzaamheid van de jonge moeder, je beleeft het als het ware mee. Zeer levensecht voor zover je dit als lezer kunt beoordelen. Het leven van het gezin staat volledig op zijn kop en ieder gezinslid heeft zijn eigen manier om er mee om te gaan.
Als verhaal zelf heeft het boek niet zoveel te betekenen. De pijnlijke waarheid zoals beloofd in de korte inhoud heeft ook al niet veel om het lijf. De korte inhoud is trouwens ook niet zo kort, het vat het boek bijna volledig samen, meer is er dus ook niet te verwachten.
Maar zoals gezegd, emotioneel is het boek sterk. Een mooi maar redelijk dun boekje dat vlot leest. Voor de liefhebbers.
Eerder: Haar naam was Sarah

Uitgeverij: Artemis & co (2010) - 246 blz.
Oorspronkelijke titel: Moka - Vertaling: Nini Wielink

Geen opmerkingen: