zaterdag 26 oktober 2013

Doodkalm - Stuart MacBride

De grijsgrauwe stad Aberdeen staat weer in het teken van een aantal bijzonder gruwelijke misdrijven. Het begint met de vondst van het levenloze lichaam van een prostituee in de roze buurt. Ze is mishandeld en gewurgd achtergelaten in een donkere steeg. Voor brigadier Logan McRae de perfecte start van weer een belabberde dag.
Nog geen paar maanden geleden was hij de held van de lokale politiemacht met een gouden toekomst in het verschiet, tot een mislukte inval waarbij een collega zwaar gewond raakte roet in het eten gooide. Logan werd verbannen naar de Screw-Up Squad, een unit met falende, waardeloze collega's, geleid door inspecteur Steel, een even cynische als onconventionele vrouw.
Ze krijgen nog een gruwelzaak voor hun kiezen na de ontdekking van zes lijken in een afgebrande woning waarvan alle deuren en ramen van buitenaf waren dichtgeschroefd. En net wanneer Logan zijn kans ruikt om te kunnen bewijzen dat hij niet thuishoort in Steels unit, wordt een tweede vermoorde prostituee gevonden.

****

Stuart MacBride bewijst met dit tweede boek dat hij een goed schrijver is.
Logan McRae krijgt ook nu verschillende zaken op zijn bord. En dat moet hij dan ook nog proberen op te lossen in een team van losers. De auteur schetst de verschillende spelers gaandeweg op een nonchalante manier zodat het volledig opgaat in het verhaal en heel natuurlijk overkomt. Alles komt eigenlijk heel realistisch over. Zowel de spelers als ook de gang van zaken op een politiebureau, de privé situaties, de gemaakte fouten, de successen. Het Screw-Up Squad komt uiteindelijk toch als een gedreven team uit de hoek en zo waardeloos blijkt de leidinggevende Steel toch niet te zijn. Dit concept kom je wel meer tegen in zulke thrillers, denken we maar aan het A-team van Jussi Adler-Olsen. Niet origineel dus maar het geeft alleszins veel kleur aan het boek.
Een heel erg vlot verhaal dus met heel veel afwisseling en af en toe toch verrassende wendingen. En dit brengt de auteur vaak op een humoristische wijze. Nog een pluspunt van deze schrijver.
Doodkalm is een heel erg goed boek, ook al om zijn goed uitgedokterde plot, alles valt op zijn plaats ook al zijn er verschillende verhaallijnen. Stuart MacBride is een mooie serie gestart.
Eerder: Steenkoud

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2007) - 383 blz.
Oorspronkelijke titel: Dying Light - Vertaling: Peter van Dijk

1 opmerking:

Rikkesoft zei

Wel even aanstippen dat Stuart MacBride zijn Screw-Up Squad al in het leven riep in 2005 en Adler-Olsen pas in 2007 op de proppen kwam met Inspecteur Morck en zijn bende.

Maar je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat het teamen van een stelletje losers een veel gebruikt gegevens is in de werelden van het spannende boek en film.