vrijdag 2 augustus 2013

Vertrouw niemand - Gregg Hurwitz

Nick Horrigan denkt na zeventien jaar eindelijk zijn traumatische verleden achter zich te kunnen laten. Verdreven na de dood van zijn stiefvader Frank heeft hij eindelijk een goede baan, een keurig appartement in Los Angeles en een rustig leven. Totdat een swat-team bij hem binnenvalt. Hij wordt gedwongen te onderhandelen met een terrorist die dreigt een kerncentrale op te blazen, tenzij hij Nick te spreken krijgt. De man blijkt geen terrorist te zijn, maar heeft gevoelige informatie over de dramatische dood van Frank. Vanaf dat moment wordt Nick in een wereld van intriges, onderduikadressen, achtervolgingen en politieke spelletjes van presidentskandidaten getrokken. Zijn verleden keert in alle hevigheid terug. Alles wat hij wilde vergeten, is niets vergeleken bij wat hij komt te weten en waarvoor hij moet vluchten. Nick weet niet meer wie hij kan vertrouwen, maar wel dat het tijd is om zijn stiefvader te wreken.

***

Gregg Hurwitz schrijft al van kindsbeen af verhalen en met succes. Zijn zesde vertaalde werk verschijnt binnenkort. Enkele zijn trouwens nog niet vertaald.
Met Vertrouw niemand heeft hij een goed boek afgeleverd, niet meer en niet minder. Net zoals in De misdaadschrijver heeft hij een schitterend plot bedacht. En daarbij begint het verhaal ook weer met een ongelooflijke situatie die in dit geval recht uit Hollywood lijkt te komen. Bam ... je zit in het verhaal. So far so good. Het verhaal loopt. Maar hoe verder je komt, hoe minder het loopt. Aan het verhaal ligt het niet, dat is echt meer dan in orde. Ook zijn personages zijn meer dan okee, verrassend en interessant. En actie is er ook al meer dan genoeg. En toch blijf je als lezer aan de zijlijn staan, het verhaal nestelt zich niet. Het blijft aan de oppervlakte dobberen.
Hurwitz heeft echter zo'n vlotte schrijfstijl die bijwijlen ook nog eens grappig is, dat het zeker de moeite is om zijn boeken ter hand te nemen. En met zijn schitterende plot verhoogt hij het leesplezier van de lezer toch ook.
Eerder: De misdaadschrijver

Uitgeverij: A.W. Bruna (2009) - 301 blz.
Oorspronkelijke titel: Trust No One - Vertaling: Jan Mellema

Geen opmerkingen: