zaterdag 24 augustus 2013

Deadline - Koen Vermeiren

Uit de gevangenis van Merksplas is een sadistische serieverkrachter ontsnapt, die enkele jaren geleden een jonge vrouw vermoordde en wiens chemische castratie bijna is uitgewerkt. In zijn zoektocht naar slachtoffers gaat hij almaar driester en brutaler te werk. Bij het FAST beseffen ze dat het nog slechts een kwestie van tijd is voor hij opnieuw aan het moorden gaat.
Op verzoek van hogerhand houden commissaris Mark Van Den Eede en zijn team zich ook bezig met een dossier dat voor heel wat commotie bij Justitie zorgt. Een terminaal zieke crimineel die werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, maar zijn onschuld altijd staande is blijven houden, slaagt erin te ontsnappen uit het ziekenhuis. Onmiddellijk na zijn proces had hij gezworen zich te zullen wreken op de rechters die hem hebben veroordeeld. Het dreigement wordt aanvankelijk niet serieus genomen. Maar dat verandert vlug wanneer de betrokken magistraten doodsbedreigingen ontvangen.

****

Dit derde boek in de serie rond het FAST dat voortvluchtigen opspoort, is weer een goed geconstrueerd verhaal geworden net als zijn twee voorgangers. Koen Vermeiren is zelfstandig auteur sinds 1990 en schrijver van romans, scenario's, toneelstukken, essays en artikelen in tijdschriften en kranten. Deze ervaring heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, de drie boeken in het misdaadgenre zijn van een hoog niveau.
Vermeiren heeft ook nu verschillende verhaallijnen verwerkt in zijn boek. Er zijn twee opsporingen naar voortvluchtigen die we hier kunnen volgen. Daarnaast gaat het leven voor de verschillende leden van het FAST team ook verder. Ze hebben allemaal hun eigen besognes die om oplossingen vragen. Het benadrukt de menselijkheid van zijn personages en van heel zijn verhaal. Zijn zeer Vlaams taalgebruik werkt dit trouwens ook in de hand.
De auteur schrijft daarbij ook nog eens vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Alle mistoestanden in de politiekorpsen en bij justitie worden nog maar eens vermeld, wraakroepend soms. 
Maar Deadline is toch vooral een boek geworden met een zeer knappe plot. Het onderzoek van het team loopt gestaag verder en heeft heel wat verrassende wendingen. Eén verhaallijn krijgt uiteindelijk een nogal toevallige oplossing, maar in de realiteit kan dit uiteraard ook gebeuren.
Met Deadline heeft Koen Vermeiren zijn plaats in het Nederlandstalige thriller landschap weer maar eens bevestigd. Het FAST team is een schot in de roos gebleken. 
Eerder: De blik, Dode hoek 

Uitgeverij: Manteau (2013) - 397 blz.

Geen opmerkingen: