zondag 21 juli 2013

Maalstroom - Frode Granhus

Inspecteur Rino Carlsen van de politie in Bodø krijgt te maken met twee gruwelijke misdaden. Beide slachtoffers zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt en hebben geen enkele herinnering aan de gebeurtenis. De een wordt vastgeketend gevonden aan een rots in het ijskoude zeewater. De ander aan een hete verwarmingsketel van een leegstaande loods.
Betreft het een afrekening in privésfeer? Carlsens onderzoek voert hem naar het afgelegen dorpje Bergland, waar de politie de handen vol heeft aan een reeks macabere moorden.

****

Frode Granhus heeft reeds vier boeken op zijn conto staan en Maalstroom is hiervan zijn derde. Rino Carlsen heeft hierin een rol net als in het vierde boek. Het is het eerste boek van hem dat in Nederlandse vertaling verscheen, hij debuteerde immers reeds in 2003.
De opbouw van het boek is anders dan we gewoon zijn. Er zijn immers twee verhalen die naast elkaar worden verteld. Het eerste is zoals op de achterflap staat, het onderzoek naar de twee bizarre misdaden in Bodø. Daarnaast is er een tweede verhaallijn dat uiteindelijk de hoofdbrok blijkt te zijn. In Bergland, 300 km ten noorden van Bodø, worden twee lichamen van vrouwen gevonden. Deze misdaden zijn aangekondigd door poppen die op een vlotje zijn komen aandrijven.
De misdaden in dit boek getuigen absoluut van originaliteit. De schrijver is zeer creatief geweest in het verzinnen ervan. Over het onderzoek door de twee politieagenten is ook zeer goed nagedacht, tot aan het einde blijft het een mysterie hoe het nu zit in Bergland met die poppen, de 'Wandelaar' die elke dag graaft, en graaft, op zoek naar zijn verdwenen zusje en de twee vrouwen die allebei gevonden worden aan het water. Granhus heeft hier ook wat romanachtige elementen in verwerkt door in aparte hoofdstukken en cursieve druk een familieverhaal van mishandeling te vertellen. Het verhaal is uiteraard essentieel om tot de uiteindelijke ontknoping te komen.
Het verhaal in Bodø is het minst uitgewerkte verhaal en wordt al eerder verduidelijkt, ergens halverwege komen we hier al te weten wat er ongeveer aan de hand is. Door de spannende ontknoping van het tweede verhaal wordt het zelfs nog meer naar de achtergrond verdrongen. De link tussen de beide verhalen is maar slapjes en vergezocht. Toch moet gezegd dat het verloop van het onderzoek in de eerste verhaallijn zeer knap gedaan is.
De uitwerking van de personages had over het algemeen beter gekund, deze is zeer summier gehouden. Maar al bij al is dit geen echte tekortkoming in de opzet van dit boek. De plot is immers fantastisch goed.
Frode Granhus heeft met Maalstroom hoge ogen gegooid. Vooral de plot is er eentje om U tegen te zeggen. Knap gedaan. Laat de vertaling van het volgende Rino Carlsen boek maar komen. 

Uitgeverij: Querido (2013) - 344 blz.
Oorspronkelijke titel: Malstrømmen (2003) - Vertaling: Kim Snoeijing

Geen opmerkingen: