donderdag 25 juli 2013

Idolaat - Jeffery Deaver


Kayleigh Towne is een beeldschone en wereldberoemde singer-songwriter, en Edwin Sharp haar grootste fan. Als Kayleigh een van zijn vele brieven beantwoordt met een standaardbrief, ondertekend met 'kusjes, Kayleigh', weet Edwin zeker dat ze ook van hem houdt en dat ze haar nieuwe hit 'Your Shadow' speciaal voor hem heeft geschreven. Niets wat Kayleigh en haar advocaten tegen hem zeggen, kan hem van het tegendeel overtuigen.
Dan krijgt Kayleigh een anoniem telefoontje. Het eerste couplet van 'Your Shadow' klinkt in haar oor en vlak daarna komt een van haar crewleden op gruwelijke wijze om het leven. Kayleigh schakelt de hulp in van Kathryn Dance, die als kinesisch expert bij de California Bureau of Investigation werkt. Als er meer telefoontjes volgen - en meer moorden - zet Kathryn al haar vaardigheden in om de dader te vinden. Maar iets zegt haar dat dit niet de gruweldaden zijn van een doorsnee stalker...

****

Jeffery Deaver schrijft al meer dan 20 jaar boeken en mag gerust tot de top gerekend worden. Oorspronkelijk was hij journalist, daarna is hij rechten gaan studeren en werd advocaat. Vanaf 1990 werd hij dan fulltime schrijver, zijn boeken worden in 150 landen uitgegeven in 25 verschillende talen.
Met Idolaat heeft hij weer een thriller neergepend zoals hij op zijn best is, spanning en verrassende plotwendingen alom. Heel het boek door worden er daders naar voor geschoven, dan weer weg geschoven, het is een komen en gaan. Deaver is een kei in het misleiden van de lezer. Tot een tweetal keren toe krijgt het verhaal zelfs een zogenaamde ontknoping. Dader gevonden. Maar als er nog een 100 pagina's te gaan zijn, weet je als lezer natuurlijk dat er nog dingen niet echt opgelost zijn.
De plot zit heel erg knap in elkaar. Kathryn Dance leidt het onderzoek ondanks de aanvankelijke tegenwerking op een intrigerende wijze aan de hand van haar specialiteit de kinesica, het lezen van mensen via de non-verbale communicatie zoals de lichaamstaal. Even maken ook Lincoln Rhyme en Amelia Sachs hun opwachting, het duo waarrond de auteur ook een boekenserie heeft geschreven. Zij zijn gespecialiseerd in het sporenonderzoek van de plaatsen delict en dit draagt hier in dit boek een groot steentje bij tot de ontknoping.
Nog een leuk idee in dit boek is dat een songtekst de basis is van de misdaad. Dit is niet echt origineel te noemen maar het is een tekst die Deaver zelf geschreven heeft, een oude hobby van hem. Uiteindelijk heeft hij er zelfs een hele soundtrack van gemaakt, alle lyrics zijn van zijn hand en zijn te vinden achter in het boek. Op zijn site kun je ook informatie vinden hoe je dit album kunt downloaden. De teksten werden op muziek gezet door Clay Stafford en Ken Landers en ingezongen door Treva Blomquist.
Idolaat is een super spannend boek gebleken én met een steengoede en verrassende plot.
Eerder: Het gebroken raam, De slaappop, Spanningsveld, Carte Blanche, Onder druk, Schijnbeweging

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2012) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: XO - Vertaling: Ralph van der Aa

Geen opmerkingen: