woensdag 17 juli 2013

Het Marco-effect - Jussi Adler-Olsen

Marco's oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten.
Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?
Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega's intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.

****

Afdeling Q is toch wel één van de betere afdelingen in thrillerland. Carl Mørck is dan wel niet dadelijk het vrolijke zonnetje in huis, maar zijn team brengt er schwung in en uiteindelijk is het een afdeling met een hart. De humor waarmee de auteur dit weet te brengen, is niet te versmaden, alhoewel dit in zijn vorige boeken meer uitgesproken is.
In dit boek heeft de auteur het chronologisch gehouden. In de eerste drie hoofdstukken wordt de basis gelegd waar het hele verhaal op steunt en maken we kennis met Marco, de protagonist. Diens verhaal en zijn belevenissen vormen de hoofdbrok van dit boek en brengen de spanning er in. Je kan bijna zeggen dat Carl Mørck, zijn team en hun onderzoek het neven verhaal zijn. Zoals gebruikelijk is er ook nog een kleine rol weggelegd voor de persoonlijke perikelen van dit team en worden er weer een aantal kleine tipjes van de sluier opgelicht in het leren kennen van deze personages. Ze vormen nog altijd de rode draad in heel de serie van afdeling Q.
Als maatschappelijk thema heeft de auteur hier gekozen voor het leven in een zigeunerclan en stelt hij de corruptie aan de kaak die in dit boek ook zijn weg heeft gevonden naar de ministeries. Hoe het er aan toe gaat in zo'n bende van bedelaars en zakkenrollers heeft hij boeiend beschreven en dit is het betere deel in het boek.
Verder moet er toch gezegd worden dat de vlucht van Marco en dan vooral zijn ontelbare ontsnappingen de verbeelding tarten. Hoe verder in het boek, hoe ongeloofwaardiger het wordt. Hij ontsnapt zelfs aan minutieus getrainde huurlingen en dit zelfs een paar keer, en daarnaast slaagt hij er zelfs in ze serieus te verwonden. En hij dan nog niet alleen, ook een bureaucraat van de hoogste orde biedt ergens in het boek weerstand tegen een menselijke oorlogsmachine. Het zou een scenario voor een op en top Amerikaanse film kunnen zijn.
Het Marco-effect is het vijfde deel in de Serie Q. Goede plot, wat humor, een speciaal en kleurrijk team, maar soms wat ongeloofwaardig. Het is een boek dat zeer vlotjes leest, interessant én spannend is.
Eerder: De vrouw in de kooi, De fazantenmoordenaars, De noodkreet in de fles, Dossier 64, Het alfabethuis  

Uitgeverij: Prometheus (2013) - 508 blz.
Oorspronkelijke titel: Marco effekten - Vertaling: Kor de Vries

Geen opmerkingen: