woensdag 10 juli 2013

De kakkerlak - Jo Nesbø

In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen. Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen. Harry is echter vastbesloten om het ongedierte dat het daglicht niet kan verdragen te ontmaskeren.

***

Jo Nesbø is in de Harry Hole reeks nu reeds aan zijn tiende boek toe. De kakkerlak is zijn tweede in deze reeks en dateert reeds van 1998 maar is pas in 2012 in Nederlandse vertaling verschenen. Voor de fans een verrijking, het personage Harry Hole evolueert immers en alle boeken zijn een stap in deze evolutie.
Wat duidelijk ook evolueert is het schrijftalent van de auteur. Dit tweede boek is weer een stap in de goede richting en zijn talent is er zeker aanwezig in tegenstelling tot zijn eerste, Vleermuisman. Dit is het duidelijkst in de goed geconstrueerde en strakke plot die hij langzaam maar zeker opbouwt.
Hij heeft ook interessante personages neergezet, weliswaar zonder uitdieping maar ze zijn boeiend genoeg om toch een zekere spanning op te roepen zodat je verder wilt in het verhaal. Ook de soms verrassende plotwendingen voeren de spanning op. Stelselmatig zet Nesbø de lezer op het verkeerde been en uiteindelijk komt de dader helemaal aan het einde als een complete verrassing, die zie je totaal niet aankomen. Knap gedaan.
Een goed boek waarin de Nesbø van later reeds duidelijk aanwezig is. De humorvolle schrijfstijl deed de rest.
Eerder: De sneeuwman, Headhunters, Vleermuisman  

Uitgeverij: De Bezige Bij (2012) - 376 blz.
Oorspronkelijke titel: Kakerlakkene (1998) - Vertaling: Annelies de Vroom

Geen opmerkingen: