dinsdag 14 mei 2013

Sint-Psycho - Johan Theorin

De psychiatrische kliniek Sint-Patricia, in de volksmond Sint-Psycho genoemd, wordt bewaakt als een gevangenis - met een betonnen muur en een elektrisch hek. Op zoek naar een baan solliciteert de negenentwintigjarige Jan Hauger bij de naastgelegen kleuterschool, waar kinderen verblijven van wie de ouders zijn opgenomen in de kliniek. De leiding dient de kinderen via een onderaardse tunnel en een lift naar de kliniek te brengen, zodat ze tijdens speciale bezoekuren hun ouders kunnen zien.
Jan staat bekend als een goede kleuterleider, maar hij draagt ook een geheim met zich mee. Collega Hanna vermoedt dat er meer aan de hand is en ontdekt waarom Jan zo graag in de buurt van Sint-Psycho wil werken. De deuren van Sint-Psycho blijven niet langer gesloten en Hanna ontdekt langzaam maar zeker de waarheid over Jan.

****

Johan Theorin, Zweed, journalist en scenarioschrijver heeft met Sint-Psycho zijn vierde boek afgeleverd. Anders dan zijn drie vorige boeken speelt deze zich niet af op het eiland Öland en is alleen daarom al anders.
Hij heeft in dit boek geen bovennatuurlijke elementen gebracht, geen geesten, trollen of elfen en het is zelfs geen misdaadverhaal. Het is echter wel een goed psychologisch onderbouwd boek geworden dat toch enigszins mysterieus is. Maar dit is te danken aan de goed opgebouwde plot en de  afwisselende verhaallijnen uit het heden én het verleden. Zo leren we langzaam maar zeker de ware Jan kennen en hoe hij in elkaar zit. En uiteindelijk eindigt het verhaal dan toch nog in een knallende finale, verrassend ook.
De auteur heeft zich in dit boek voornamelijk geconcentreerd op het uitwerken van zijn hoofdpersonage Jan, de andere personages blijven op de achtergrond. Als lezer kan je volledig in de huid van Jan kruipen, je begrijpt hem en je voelt zelfs met hem mee. Een dilemma eigenlijk, zo proper waren zijn daden niet en toch leef je mee. Je moet het maar gedaan krijgen als schrijver.
Een ander boek dus als de reeks 'De vier seizoenen van Öland' maar op een andere manier zeker zo goed. 
Eerder: Schemeruur, Nachtstorm, Steenbloed 

Uitgeverij: De Geus (2012) - 443 blz.
Oorspronkelijke titel: Sankta Psyko
Vertaling: Marika Otte

Geen opmerkingen: