zaterdag 23 maart 2013

Ze komt nooit meer terug - Hans Koppel

Mike Zetterberg woont met zijn vrouw Ylva en hun dochtertje in een huis net buiten Helsingborg. Op een dag komt Ylva niet thuis uit haar werk. Mike gaat er aanvankelijk van uit dat ze iets is gaan drinken met wat collega's, maar als ze de volgende ochtend nog niet thuis is, vreest hij het ergste. De politie beschouwt hem als hoofdverdachte. Mike vecht om zijn onschuld te bewijzen én probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn verdriet de baas te zijn om hun dochtertje te beschermen. Hij is onwetend van het feit dat Ylva nog leeft en zich op een steenworp afstand van hun huis bevindt. Haar ontvoerder speelt een wraakzuchtig, sadistisch spel dat teruggaat naar een tragedie in hun beider verleden. Zal Ylva ooit kunnen terugkeren naar huis?

****

Dit thriller debuut van Hans Koppel is een geweldig goed boek geworden, een redelijk dun boek maar hij bezondigt zich dan tenminste ook niet aan overdadige en overbodige beschrijvingen. 
De eerste hoofdstukken zijn verwarrend, er treden enkele personages in op waarvan je niet weet wat ze met het verhaal te maken hebben. Daarna is er dan de ontvoering van Ylva. Het verhaal dendert voort in korte hoofdstukken en in een gemakkelijke schrijfstijl, de auteur is in de eerste plaats een schrijver van kinderboeken. Dit boek heeft hij trouwens gepubliceerd onder een pseudoniem.
Een nadeel van een dun boek is dan natuurlijk ook dat het een minimale uitwerking heeft onder andere van de personages, met enige verdieping zou het misschien toch beter beklijven, nu was dit niet het geval. Een gemiste kans toch. Maar het neemt niet weg dat het een heel goed boek is. Niet extreem spannend maar als basis heeft het wel een goed plot.
Met sommige dingen komt Koppel origineel uit de hoek. De manier waarop Ylva gevangen wordt gehouden is goed gevonden, dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Het laatste hoofdstuk is ook zo'n origineel idee, het is geformuleerd in één lange zin, een dikke twee bladzijden toch. En toch is het begrijpelijk, ik had het zelfs maar door na het lezen van een andere recensie dat het op die manier geschreven was. Verwonderd heb ik terug gekeken in het boek.
Ik heb erg genoten van dit korte verhaal. Het is niet altijd even verrassend maar het heeft zeker enkele originele invalshoeken. Het had beter uitgewerkt kunnen worden zeker wat betreft de personages maar op zich had het een heel erg goede plot. Het schept alleszins verwachtingen naar zijn volgende boeken. Ik houd het in het oog. 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 217 blz.
Oorspronkelijke titel: Kommer aldrig mer igen - Vertaling: Corry van Bree  

Geen opmerkingen: