zaterdag 23 februari 2013

De lijkenpikker - Benny Baudewyns

Ronny Tervaete is begrafenisondernemer. Een eerbaar beroep ware het niet dat de concurrentie moordend is. Vooral begrafenisondernemer Verbeke maakt hem het werken lastig. De situatie begint echt verwarrend te worden wanneer Tervaete merkt dat er een ander lijk in een door hem bestelde doodkist ligt, een lijk dat tot de klandizie van Verbeke behoort.
Bij een poging de lijken opnieuw te verwisselen graaft Tervaete zich nog dieper in de problemen. Hij moet noodgedwongen bij de keiharde zakenman Verbeke gaan werken, maar komt al snel tot de conclusie dat die een wel heel erg duistere, stinkende business voert. Na die ontdekking wordt Tervaete opgejaagd door Verbekes hitmen. Hij komt daarbij op de meest bizarre plaatsen terecht, tot zelfs in een doodkist.

*****

Benny Baudewyns heeft reeds verschillende thrillers op zijn naam staan, historische thrillers. De lijkenpikker is echter zijn eerste thriller met als decor zijn eigen werkmilieu, Benny Baudewyns is namelijk begrafenisondernemer. In 2007 bracht hij De een zijn dood ... Het leven van een begrafenisondernemer uit bij The House of Books. Daarin vertelt hij op humoristische wijze wat een begrafenisondernemer zoal tegen komt, een soort van 'het leven zoals het is'. Hier kan je een interview lezen met Baudewyns over dit boek. Aangezien hij hierin zowat alles al verteld had en hem gevraagd werd om een vervolg te schrijven, dacht hij dat het misschien een goed idee was om er een thriller rond te schrijven. En dat kunnen we alleen maar toejuichen, De lijkenpikker is een onvervalste humoristische thriller geworden met een goede plot.
Het boek begint met een proloog en we treffen Ronny Tervaete aan in een doodskist. Zeer intrigerend. Daarna doet Ronny zelf uit de doeken hoe hij hierin terecht is kunnen komen. De auteur maakt hier uiteraard gebruik van zijn eigen ondervindingen en ervaringen in de begrafeniswereld. Maar hij fantaseert er hoe langer hoe meer dingen bij, onwaarschijnlijke dingen soms, hij beschrijft ze heel beeldend en vaak ook hilarisch. De toon van het boek blijft luchtig, voor Ronny krijg je, ongewild misschien, veel sympathie. Naar het einde toe wordt het dan ook nog spannend.
Ik heb alleszins heel erg genoten van dit boek. De plot is goed, soms een tikje ongelooflijk, alhoewel bij nader inzien het toch heel goed mogelijk zou kunnen zijn. Maar wat het hem vooral deed was die humoristische en sarcastische schrijfstijl. Baudewyns is trouwens bezig aan een tweede boek met Ronny Tervaete in de hoofdrol, laat maar komen!
Eerder: De Antarctica Theorie

Uitgeverij: Houtekiet (2011) - 240 blz.

1 opmerking:

Riet zei

Ik heb nog nooit van deze schrijver gehoord. 5 sterren, dan moet het goed zijn. Zal eens bij de bieb kijken.
Veel plezier met je volgende boek ;))
Groetjes Riet.