donderdag 17 januari 2013

Zwijgend graf - Leighton Gage

In de bossen aan de rand van São Paulo wordt een verborgen massagraf gevonden met daarin dertig lijken, waaronder vierentwintig kinderen. Als een forensisch onderzoeksteam ontdekt dat ze allemaal een orgaan missen, vreest het hoofd van de federale politie dat geruchten dat een satanische cultus erachter zou zitten, invloed zullen hebben op de toeristische industrie van het land. Daarom stuurt hij Mario Silva eropaf om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.
Wat volgt is een bizar en angstaanjagend onderzoek, getekend door corruptie, illegale handel in organen en mensensmokkel, dat zich afspeelt tegen de klamme en donkere achtergrond van de grootste stad van Brazilië. Silva en zijn team moeten zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

***

De tweede Leighton Gage thriller in een serie met hoofdinspecteur Mario Silva, zijn neef Hector Silva en Arnaldo.
Net zoals in Kwaad bloed is heel het verhaal opgehangen aan alle mistoestanden in de miljoenenstad São Paulo in Brazilië. De corruptie die in het land welig tiert, heeft geen naam. Dit wordt in het boek nog maar eens aan de kaak gesteld, maar ook de illegale handel in organen die elke verbeelding tart. Daarnaast is er nog een kleinere rol weggelegd voor de mensensmokkel.
Er is zo goed als geen psychologische duiding van de karakters, maar de klemtoon ligt op het verhaal en dat is helemaal okee. De auteur heeft een goede plot geconstrueerd maar toch iets minder strak en aangrijpend als in zijn eerste boek, je wordt als lezer ook minder in het verhaal gezogen. Er zitten enkele lacunes in en het klinkt niet altijd even geloofwaardig. Op een zeker moment gaat een teamlid undercover en je weet gewoon dat dit normaal niet kan en dat het funest móet aflopen.
Het is een vlot lezend boek met veel oog voor de Braziliaanse maatschappelijke problemen, iets meer aandacht voor zijn personages zou het geheel gepimpt hebben, maar het is sowieso een aanrader.
Eerder: Kwaad bloed

Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V. (2011) - 285 blz.
Oorspronkelijke titel: Buried Strangers - Vertaling: Peter de Rijk

Geen opmerkingen: