zondag 23 december 2012

Zwijgplicht - Linda Castillo

Nadat Kate Burkholder haar geboorteplaats Painters Mill in Ohia na een traumatische gebeurtenis heeft verlaten, is ze een aantal jaren later als politiecommissaris teruggekeerd. Terwijl Kate nog bezig is om haar plek te vinden in de gesloten gemeenschap van de amish, wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. De moord lijkt exact op een serie gruwelijke moorden die zestien jaar geleden de anders zo vreedzame plaats deed opschrikken. De moordenaar is nooit gepakt en alleen Kate weet waarom niet.

***

Een geweldig debuut deze Zwijgplicht.
Het heeft een goed uitgewerkt verhaal en is eenvoudig van opbouw, geen troelala. Het leest dus heel vlot en dat is ook al eens plezierig, een goed boek hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn.
Het is geen super spannend boek maar toch intrigeert het verhaal van in het begin. Erg origineel is het ook niet, het verloopt zoals je het verwacht, geen verrassingen. Zelfs het einde zie je aankomen.
De schrijfstijl van Linda Castillo heeft indruk gemaakt op mij. Die was gemakkelijk en luchthartig. Vooral haar vindingrijke vergelijkingen waren vermakelijk. Dat was helemaal mijn dada.
Ze heeft ook boeiende personages neergezet, sommige met 'een rugzakje' zoals ze ergens in het boek zelf zegt.
Zwijgplicht is absoluut een debuut dat er mag wezen, en ook al is het niet bijster origineel of spannend, de schrijfstijl maakt dat het een zeer aangenaam en prettig boek is. 

Uitgeverij: Bruna (2009) - 310 blz.
Oorspronkelijke titel: Sworn to Silence - Vertaling: Erica Feberwee & Monique Eggermont

Geen opmerkingen: