dinsdag 6 november 2012

Voltooid verleden - Robert Goddard

Tijdens zijn zoektocht naar verdwenen documenten van het bedrijf Cornish China Clays wordt Jonathan Kellaway na veertig jaar weer geconfronteerd met de raadselachtige dood van zijn jeugdvriend Oliver.
Oliver was het jongste lid van de familie achter het bedrijf waar Jonathan gedurende zijn hele loopbaan heeft gewerkt. Nooit is duidelijk geworden of Oliver zichzelf van het leven heeft beroofd of dat hij vermoord is.
Het verlies van zijn jeugdvriend lijkt Jonathan te hebben verwerkt. Maar hij realiseert zich nu dat de waarheid over Olivers dood zijn hele leven heeft beheerst. Jonathan is vastbesloten die waarheid te achterhalen, tegen elke prijs ...

***

De achterflap zet je toch op het verkeerde been in dit geval. Het verhaal begint in 2010 met de aanzet tot het onderzoek. Dan springt het dadelijk naar 1968 en krijgen we het verhaal van Jonathan Kellaway van zodra hij in het familiebedrijf als student begint te werken. In zijn eerste week overlijdt Oliver. Het grootste deel van het boek wordt dit verhaal helemaal uit de doeken gedaan en volgen we Jonathan als vriend en werknemer van het familiebedrijf. Het is waarlijk een roman, van enige onderzoeksactiviteit is helemaal geen sprake meer. Zo tussendoor komt het jaar 2010 dan nog eens even op de proppen, maar dit is meer om de lezer toch nog vlug even te laten weten dat de schrijver het onderwerp toch nog niet helemaal vergeten is. 
Helemaal aan het einde van het boek krijgen we dan uiteindelijk toch nog de ontknoping en wordt het zelfs even spannend. Wat de achterflap belooft, wordt dus in enkele bladzijden gepropt. Dat stelt toch een beetje teleur.
Niettemin is dit een vlot lezend boek en Goddard zorgt ervoor dat je aandacht er bijblijft. Voor een ervaren detective of thrillerlezer is het wat van de slappe kant. De uitgeverij presenteert dit boek als een thriller, maar ik zou het eerder als een roman bestempelen met een thrillerachtige toets.

Uitgeverij: Luitingh - Sijthoff  (2012) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: Fault line - Vertaling: Fons Oltheten

Geen opmerkingen: