maandag 26 november 2012

De paardenjongen - Rupert Isaacson

Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem.
Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Wat er dan gebeurt is even bijzonder als ongelooflijk...
De paardenjongen is het unieke en hartverwarmende verhaal van Rupert en zijn zoon Rowan, die samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken. Ze ondernemen een reis door Mongolië, de enig overgebleven plek ter wereld waar nomadenstammen volgens oude rituelen samenleven met paarden. Het wordt een reis die het uiterste vergt van het gezin en hun relatie met elkaar danig op de proef stelt, maar die hun levens ook voorgoed zal veranderen.

****

Dit is een zeer speciaal verhaal, het doet je nadenken. En als je dan zelf gezond bent of gezonde kinderen hebt, kun je je alleen maar gelukkig prijzen.
Het boek is een zoektocht naar genezing voor hun jonge autistische zoon. In eerste instantie schuimen ze de reguliere medische markt af, maar niets lijkt te helpen. Zowel vader als moeder staan gelukkig open voor alternatieven, door hun werk en leven zijn ze beiden er gedeeltelijk mee bezig en zo rijpt het plan om heling te gaan zoeken bij sjamanen. Daarvoor moeten ze een lange reis afleggen naar het ver gelegen Mongolië. In het onherbergzame woongebied van het rendiervolk leeft een krachtige sjamaan Ghoste, bij hem hopen ze op hulp, als hij wil. Want niets is zeker tijdens deze tocht, ook Rowan zelf moet immers nog willen.
Dit is een uniek verslag van een zeer ongewone reis. Autisme is voor iedereen anders en ieder gezin zoekt op zijn eigen manier verlossing. Dit gezin ontdekt dat de kracht van paarden voor hun zoon zeer heilzaam is.
Een mooi verhaal. Een verhaal van hoop. Heling is mogelijk, ook al lijkt het ondoenbaar. We moeten verder kunnen kijken, over de grenzen, figuurlijk dan. 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2009) - 391 blz.
Oorspronkelijke titel: The Horse Boy - Vertaling: Daniëlle Stensen-Alders

Geen opmerkingen: