woensdag 4 juli 2012

Verdiende straf - William Lashner

Victor Carl, onafhankelijk advocaat te Philadelphia, doet de goede dingen nogal eens om de verkeerde redenen. Wanneer zijn oude studiemaatje Guy Forrest wordt beschuldigd van de brute moord op zijn vriendin, de beeldschone en raadselachtige Hailey Prouix, stemt Carl toe de verdediging op zich te nemen - waarbij hij verzwijgt dat hijzelf ook een heftige relatie met het slachtoffer had en dat hij van plan is om zijn cliënt wel degelijk voor de moord te laten opdraaien. Voor straf. Maar naarmate de zaak vordert, begint Carl te twijfelen. Is Guy wel schuldig? Om alle feiten boven water te krijgen, begint Carl een speurtocht dwars door Amerika, die hem via de Appalachen en Las Vegas naar een kindertehuis in West Virginia voert, waar hij de schokkende waarheid over het verleden van Hailey Prouix ontdekt. En al die tijd kijkt vanuit de schaduw de moordenaar mee - een moordenaar die net als Victor Carl nog steeds uit is op wraak...

****

'In het genre van de legal thriller is Lashner een klasse apart' staat er te lezen op de kaft en dat kan ik helemaal onderschrijven.
Het verhaal begint met de plaats delict en de komst van Victor Carl, die heel onconventioneel bewijsstukken verdonkeremaand en dan tegenover de politie als vriend en advocaat optreedt voor zijn maat Guy Forrest. Toch komt het verhaal daarna trager op gang dan in De verliezers. Ook wat betreft humor gaat Lashner er nog niet helemaal voor in het begin van het boek. Het blijft rustig, zelfs enigszins té traag en zo nu en dan langdradig. Maar langzamerhand bouwt hij het verhaal op en het is een goed uitgedokterd verhaal trouwens zoals blijkt aan het einde. Wanneer het verhaal dan helemaal op dreef komt, is er geen houden meer aan. Knap gedaan.
En dan die humor, alleen daarvoor is het al de moeite om William Lashner te lezen. En de rechtbankverhoren, een klein deel maar van het boek dit keer, maar gewoonweg schitterend. Je krijgt de neiging om ze te herlezen, zo goed.
Nu geen nevenverhalen zoals in De verliezers, maar hij heeft wel weer enkele kleurrijke figuren kunnen introduceren die het geheel opfleuren. Zijn hoofdpersonage, Victor Carl, heeft hij ook nu weer zeer menselijk getekend, hij is een cynicus van de eerste orde en absoluut geen held maar ondanks zijn kleine kantjes verovert hij je hart, een beetje toch.
William Lashner heeft er zeker een fan bij. Een steengoed verhaal en beeldrijke humor, yep, ik kan het absoluut appreciëren.
Eerder: De verliezers

Uitgeverij: A.W. Bruna (2008) - 376 blz.
Oorspronkelijke titel: Fatal Flaw - Vertaling: Riek Borgers-Hoving

Geen opmerkingen: