maandag 30 juli 2012

Onschuldig - David Baldacci

De Verenigde Staten hebben vijanden die de politie, de FBI en zelfs het leger niet kunnen tegenhouden. Voor zulke personen doet de regering een beroep op Will Robie, een kille huurmoordenaar die nooit twijfelt en altijd zijn doelwit uitschakelt.
Maar Will Robie zou weleens de eerste en laatste fout in zijn carrière kunnen hebben gemaakt...
Het begint met een aanslag die in het honderd loopt. In eerste instantie lijkt het een eenvoudige klus die geen problemen zou moeten opleveren: de eliminatie van een persoon in Robies eigen woonplaats Washington D.C. Maar op het moment dat hij de trekker moet overhalen, weet Robie dat er iets niet klopt. Hij schiet niet, en daarmee tekent hij zijn eigen doodvonnis...
Op de vlucht voor zijn eigen mensen, redt Robie het leven van de veertienjarige Julie, die is weggelopen bij haar pleegouders. Julies biologische ouders zijn vermoord en Robie besluit, tegen beter weten in, haar te helpen de moordenaars te vinden. Maar hoe meer hij te weten komt over Julie, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat ze een sleutelpositie inneemt in een doofpotaffaire die zich uitstrekt tot in de hoogste regionen van de macht.
En dus zal Robie uit de schaduw moeten treden om het leven van een onschuldig meisje te redden. En daarmee misschien ook zijn eigen leven... 

****

Baldacci is toch wel topklasse in het genre actiethriller. Ook nu heeft hij weer een verhaal vol actie en suspense neergezet.
Van in het begin zit je onmiddellijk middenin het verhaal en zo blijft het ook, je krijgt niet veel tijd om op adem te komen. Het verhaal is echt heel goed uitgewerkt en ook al lijkt het een willekeurig verloop van gebeurtenissen, het klopt allemaal aan het einde. Mijn enige opmerking is dat het iets té geconstrueerd overkomt, maar toch overschrijdt het de grens van de geloofwaardigheid niet.
Baldacci heeft ook nu enige aandacht geschonken aan zijn personages. Het had beter gekund, maar aangezien het een actiethriller is, stoort het niet. Zijn hoofdpersonage mag dan wel een huurmoordenaar zijn, hij kreeg menselijke trekjes mee. Het verhaal werd daardoor alleen maar boeiender.
Onschuldig is een rasechte Baldacci, eentje zoals in zijn vroegere jaren met veel actie en spanning, je ziet zó de verfilming voor je. Puur leesplezier.
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim, Rechteloos 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 364 blz.
Oorspronkelijke titel: The Innocent - Vertaling: Hugo Kuipers en Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: