dinsdag 24 juli 2012

De naakte waarheid - Greg Iles

Seks, geweld, overspel, medische oplichterij, kleinsteedse intriges... en dat alles in één woeste, beangstigende dag.
Laurel Shields is de volmaakte vrouw van dokter Warren Shields en ze woont in een volmaakt huis in een prachtige stad. Ze is zwanger. Maar is de baby van haar man of van haar minnaar?
Als ze op een ochtend thuiskomt, zit Warren haar op te wachten. Ze ziet zijn ongeschoren gezicht en herkent het stukje papier op de salontafel: een brief van haar minnaar Danny. De brief zat verstopt in een boek en Warren heeft hem gevonden.
Dan ziet ze het pistool in de hand van haar man.
Het wordt een lange dag voor de familie Shields, voor Danny en voor de politie...

*****

Dit is een ander soort boek dan we gewend zijn van Iles. Geen complex verhaal dit keer, integendeel, het kan bijna niet eenvoudiger, één dag uit het leven van een gezin, geen gewone dag echter. Maar toch is Iles er in geslaagd om alles goed uit te werken, de lezer krijgt achtergrond mee daar waar het hoort, het is juist gepast. 
De karakters zijn goed uitgedacht en dankzij de hele opzet van het verhaal krijgt het boek een psychologisch tintje. De verschillende personages komen heel geloofwaardig over en stemmen de lezer soms tot nadenken.
Het boek is zeer filmisch geschreven en toch ook wel zeer Amerikaans. Heel af en toe kreeg ik het gevoel dat het net iets te veel van het goede was maar het kon de pret absoluut niet bederven.
De naakte waarheid is dus een speciaal boek in het oeuvre van Greg Iles, maar net zoals de andere boeken is het wel super spannend. Het is moeilijk naast je neer te leggen en daarvoor alleen al krijgt het vijf sterren van mij.
Eerder: Ontluistering, Doodsangst, Kwade opzet, Spel zonder regels

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2008) - 398 blz.
Oorspronkelijke titel: Third Degree - Vertaling: Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: