dinsdag 15 mei 2012

Dodemansrit - Peter James

Carly Chace is nog in shock, tien dagen nadat ze betrokken was bij een verkeersongeval waarbij een student van Brighton University om het leven kwam. Dan krijgt ze een bericht waardoor haar leven in een nachtmerrie zal veranderen: het slachtoffer blijkt familie van een Amerikaanse maffiabaas te zijn, en  de bestuurders van de andere twee voertuigen die betrokken waren bij het ongeluk zijn gemarteld en vermoord teruggevonden. Inspecteur Roy Grace geeft Carly het advies onder te duiken en haar identiteit te veranderen; zij zou wel eens het volgende slachtoffer kunnen zijn. Carly weigert dit; ze weet dat de maffia haar prooi toch wel vindt, en als de politie niet in staat is hen te stoppen, dan zal ze dit zelf moeten doen. Maar de moordenaar is haar al een stap voor: hij heeft haar in het vizier en wacht op het juiste moment om toe te slaan...

****

Een rechttoe en rechtaan thriller en dat is ook wel eens een verademing. Het hoeft echt niet altijd moeilijk te zijn, er valt zeker iets te zeggen voor een normale chronologische volgorde.
Ook met deze thriller van Peter James word je onmiddellijk gegrepen door het verhaal, één voor één worden de personages voorgesteld en dan is het actie, het accident. Vervolgens wordt het onderzoek opgestart, inspecteur Roy Grace geeft weer het beste van zichzelf.
Doordat dit boek behoort tot een reeks, de Roy Grace thrillers, worden er ook nu enkele tipjes van de sluier opgelicht over het verleden, met name de verdwijning van zijn vrouw tien jaar geleden. En ditmaal is het een serieuze tip.
Een ander zijlijntje is de zwangerschap van zijn huidige vriendin die tevens de patholoog van dienst is.
Wat nu minder aan bod komt, is de psychologische duiding. Dit boek moet het echt hebben van zijn verhaal. En je ziet het zo voor je als film.
Drie sterren zou ik ditmaal zeggen, maar toch een vierde gewoon omdat het een spannend, aangenaam en tof boek is om te lezen, en ik er echt van genoten heb. 

Uitgeverij: De Fontein (2011) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Dead Man's Grip - Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: