maandag 9 april 2012

Het experiment - Sebastian Fitzek

Bij een ongeluk heeft Marc Lucas zijn vrouw en ongeboren kind verloren. Zelf heeft hij een splinter in zijn nek, die helse pijn veroorzaakt. Erger dan dat is de depressie die zich na het ongeluk van hem meester maakt.
Dan stuit hij op een advertentie voor een kliniek die experimenteert met het wissen van traumatische gebeurtenissen uit het geheugen. Marc gaat erheen, maar besluit niet deel te nemen aan het experiment omdat zijn gehele identiteit erdoor zou worden gewist. Als hij de kliniek verlaat, zijn er echter verontrustende tekenen dat dit al gebeurd is en begint voor Marc een hallucinatoire zoektocht.

****

Fitzek heeft weer een enorm spannend verhaal neergepend en net zoals zijn vorige ook zeer filmisch, je ziet het zo voor je.
We volgen het hoofdpersonage in een carrousel van gebeurtenissen, termen die in mij opkomen zijn, mysterieus, vreemd, verwarring, hallucinatie, waanzin. Je kan het zo gek niet bedenken of Marc maakt het mee. Het maakt het boek ongelooflijk spannend, ik kon weer niet snel genoeg lezen. Voortdurend word je van de ene ongelooflijke en onverklaarbare situatie naar de andere gesleept. Schitterend gedaan. Evenals het hoofdpersonage ben je als lezer mee in de war, wat is realiteit en wat niet, hoe valt dit allemaal uit te leggen. Soms is het een tikje ongeloofwaardig, maar dit is helemaal geen punt.
De personages zijn niet zo dik gezaaid, maar dat komt alleen maar de uitwerking ten goede, ze klinken zeer levensecht.
Toch net geen vijf sterren voor dit boek en dit omdat de climax uiteindelijk een anti-climax is, het viel me tegen. 
Maar verder niets dan lof voor Het experiment, zo spannend maak ik ze niet vaak mee. En Fitzek geeft af en toe een prikje om even over na te denken. 
En als toemaatje krijg je van de auteur nog een leuk klein stukje over het idee achter het boek en een mooi uitgewerkt dankwoord.
Eerder: De therapie, De gijzeling, De wreker, De zielenbreker 

Uitgeverij: De Fontein (2010) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Splinter - Vertaling: Annemarie Vlaming

Geen opmerkingen: