maandag 19 maart 2012

Wat verborgen is - Hjorth Rosenfeldt

Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlöv College, een school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen.
Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

****

Hjorth Rosenfeldt staat voor een schrijversduo, het wordt een trend. Maar dat is allemaal okee als het boek maar goed is, en dat is hier zeker het geval.
We hebben hier een redelijk klassiek gebracht verhaal, de vondst van een lijk, de start van het onderzoek en mooie opbouw ervan, verdachtmakingen en uiteindelijk een verrassende finale.
Maar toch is dit boek meer dan dat. Het belooft een eerste boek in de Bergmankronieken te worden en de aanzet daartoe is goed gedaan. Het onderzoek wordt gestuurd door een hele ploeg en de schrijvers hebben de verschillende personages zeer goed geïntroduceerd. Het smaakt alleszins naar meer, het lijkt een niet alledaags clubje en dat verhoogt alleen maar het leesplezier.
Sebastian Bergman is toch wel een zeer speciaal mannetje, hij is absoluut niet geliefd in het team en irritant dat die man kan zijn! Zelfs als lezer voel je dit kei hard aan, je zou hem er bijna zelf gaan uitschoppen. De schrijvers hebben echter genoeg opening gelaten voor de volgende boeken. Ook al is Bergman meestal absoluut niet te genieten, hij is ook een man met diepe verborgen gevoelens, zijn leven is geen rozengeur en maneschijn geweest. In dit boek hebben we hier af en toe een glimp van opgevangen, de basis is zeker gelegd naar de volgende boeken toe.
Een kleine opmerking, een detail eigenlijk, ivm de kaft. Hij is mooi, dat zeker, maar hij heeft totaal geen betekenis naar het verhaal toe. Een neutralere kaft had meer op zijn plaats geweest, deze schept verwachtingen die niet ingelost worden.
Wat verborgen is, is een knap geconstrueerd boek, niet bijster origineel maar op zijn eigen manier toch verrassend. Hjorth Rosenfeldt ga ik zeker in de gaten houden.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2011) - 474 blz.
Oorspronkelijke titel: Det fördolda - Vertaling: Geri de Boer

Geen opmerkingen: